Ga naar Content

Het nieuws van woensdag 3 augustus: Duinbehoud: 'Dwing versneld minder stikstofuitstoot Tata af' • Rapper haalt gisteren gestolen horloges weer op in IJmuiden

Dit is het IJmond nieuwsblog van woensdag 3 augustus. Het nieuws van gisteren vind je hier. Tips? Mail ze naar [email protected]

Blog gesloten

Dit was het IJmond nieuwsblog voor vandaag. Fijne avond en tot morgen!

'Dwing versneld minder stikstofuitstoot Tata af', vraagt nu ook stichting Duinbehoud aan Remkes

'Voer de druk op Tata Steel op' om de stikstofuitstoot zo snel mogelijk en zoveel mogelijk terug te brengen. Dat vraagt Stichting Duinbehoud aan stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Eerder deze week deed Stichting Schapenduinen een soortgelijk verzoek.

Duinbehoud laat weten: "De aanpak van de stikstof uitstoot van Tata Steel is met een aantal technische maatregelen goed in te perken. Een deel van deze maatregelen staat ook in de planning van Tata Steel, maar het duurt allemaal veel te lang en er wordt slechts half werk geleverd."

In de zogenaamde Roadmap van Tata Steel staan verschillende plannen voor de vermindering van allerlei soorten overlast van het bedrijf op de omgeving. Daar staan ook maatregelen in om de stikstofuitstoot te beperken.

Dweilen met de kraan open

Maar het gaat de stichting dus niet snel genoeg."Duinbehoud verzoekt Johan Remkes daarom om druk te zetten op Tata Steel en een forse tempo versnelling door te voeren ten aanzien van het terugdringen van de stikstofuitstoot door Tata Steel."

Door de uitstoot is het volgens de stichting in het duingebied 'dweilen met de kraan open'. Duinbehoud: "Het kwetsbare duingebied rondom Tata Steel, dat Natura 2000-gebied is, ondervindt daar dagelijks de nadelen van. Het duingebied groeit versneld dicht en waardevolle kruidenvegetaties verdwijnen."

Eerder deze week deed Jan de Jong van stichting Schapenduinen een soortgelijk verzoek aan Johan Remkes. NH Nieuws heeft die mail ingezien. Volgens De Jong kan een reductie van de stikstofuitstoot van Tata Steel de ruimte geven om 'eruit te komen met de boeren' uit de omgeving. Volgens hem kan de uitkooppot voor boeren daar prima voor gebruikt worden.

Thomas Jak

Rapper Jebroer haalt gestolen horloges op in IJmuiden: 'Oma schaamde zich dood'

Een horloge met wifi, GPS en allerlei apps, is dat nou nodig? Handig is het in ieder geval wel, bewijst Tim Kimman, beter bekend als de artiest Jebroer. Na een inbraak in zijn auto in Amsterdam in de nacht van maandag op dinsdag miste hij onder andere een paar van zulke veredelde uurwerken.

Dat ook het horloge van zijn zoontje was meegenomen, kon Kimman niet verkroppen. En dus kwam hij in actie: op afstand wist Kimman door alle snufjes op het apparaat ongeveer de locatie van het ding te bepalen, en er foto's mee te maken. Aan de hand daarvan bleek dat een vrouw uit IJmuiden de buit in bezit had. Dat meldde De Jutter in een berichtje.

Kimman wist via via contact op te nemen met de vrouw. Toen die doorhad hoe laat het was, wilde zij de horloges meteen teruggeven. In een filmpje op zijn Instagram-account liet de rapper gisteravond weten: "Jongens, oma (de vrouw, red.) is terecht. Ze heeft de horloges gekregen van iemand, en heeft er niets mee te maken. Ze schaamt zich dood en de horloges worden nu gehaald."

Daarna laat de rapper nog wel op zoek te gaan naar deze 'iemand'. "Er is meer gestolen dan alleen de horloges."

Het Instagram-verhaal van de rapper is nog tot ongeveer half acht vanavond zichtbaar.

Thomas Jak

Foto: Beat Cycling

Zomertoer 2022: De ziel van de IJmond

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Inspreekavond Driehuis - NH Nieuws