Ga naar Content

Alpaca's als publiekstrekker tijdens Landbouwshow: "Het zijn intelligente dieren"

Een opvallende primeur tijdens de Landbouwshow in Opmeer. Niet alleen traditionele dieren als koeien en schapen zijn er vandaag te vinden. Voor het eerst in 111 jaar worden op het agrarisch evenement ook alpaca's gekeurd. Iets wat veel bekijks trekt. 

Fokker Jan Ligthart met zijn winnende alpaca Titanium - Foto: Maurits van Egdom / NH Nieuws

De alpaca's moeten een publiekstrekker van jewelste worden, vindt organisator Thijmen Leegwater. Samen met zijn vriendin Bianca Vriend uit Schellinkhout verzorgt hij de keuring. Dit jaar voor het eerst. Zo'n twaalf deelnemers uit heel Nederland zijn hierop afgekomen.

En dat is niet zomaar. De van oorsprong uit Zuid-Amerika afkomstige dieren zijn bezig met een stevige opmars. Bovendien heeft de fokker er ook veel profijt van. "Zo weten ze hoe ze ervoor staan", aldus Leegwater.

Showring

Er werden vandaag ongeveer 50 alpaca's gekeurd. "En degene die het dichtste bij het ideaal komt, wordt die dag kampioen." Maar waar moet je op letten? En wanneer scoor je goed? "Er wordt gekeken naar de bouw en uiterlijk. Blijven de benen goed in balans, is het puntje van de staart recht. Ook de tanden, ogen en oren mogen niet ontbreken. Heeft 'ie een heldere kijk. Zijn de oren schoon, geen ontstekingen? Een hele lijst aan eisen."

De alpaca's worden gejureerd door keurmeester Robin Näsemann uit Duitsland, een bekend gezicht in de fokkerij. Die kiest na de keuring - in een zogeheten showring - een top drie. "Een belangrijk onderdeel is de kwaliteit van de wol. Maar omdat ze al geschoren zijn, vervalt dat dit jaar", aldus Leegwater.

Tekst gaat verder onder de foto.

Keurmeester Robin Näsemann druk aan het werk - Foto: Maurits van Egdom / NH Nieuws

Eén van de winnaars is fokker Jan Ligthart, die vandaag met zijn alpaca's Titanium, Palladium en Gladiator van 1 jaar oud tweede werd. Iets waar hij trots op is. "Al jaren zijn we hiermee bezig. Met sinds kort rassen uit Nieuw-Zeeland en Australië, waardoor we nieuwe bloedlijnen aan de kudde hebben weten toe te voegen. Dit wordt nu ook bevestigd door de jury, dus dat betekent dat we op de goede weg zitten."

Samen met zijn zoon Gert-Jan runt hij een familiebedrijf, gevestigd in Hoogkarspel. "Het begon als een hobby, maar intussen fokken we al bijna 23 jaar alpaca's", zegt Gert-Jan lachend.

Pionier

Ze begonnen met een kudde van vier merries en één hengst, afkomstig uit Peru. Inmiddels houden ze - sinds dit jaar - 40 alpaca's. "We zijn een pionier, vooral in Noord-Holland. Toen wij in 2000 een alpacaboerderij begonnen, waren we een van de eersten. Dat is nu wel anders."

Wanneer gevraagd wordt naar wat werken met alpaca's zo leuk maakt, hoeft Gert-Jan niet lang na te denken. "Het zijn net kippen, ze zijn heel nieuwsgierig en intelligent. En als ze gevoed moeten worden, zijn ze hondsbrutaal. Dan grijpen ze gewoon de emmer uit je handen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]