Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Regen grote spelbreker in ultieme poging het fierljeprecord te breken

31 juli 2022, 19.44 uur · Aangepast 31 juli 2022, 21.37 uur · Door Michael van der Putten

Alle omstandigheden leken perfect vanmiddag aan het Spaarne onder Molen de Adriaan om te gaan fierljeppen. De sporters waren er helemaal klaar voor om het record van 22,21 meter te verbreken. Toch was er een grote belemmering vanmiddag: de regen. 

Geen fierljeprecord - NH Nieuws

Regerend recordhouder Jaco de Groot uit Woerden was er helemaal klaar voor. "Je rent zo hard zo hard mogelijk - ik zeg wel eens - als een gestoorde op die stok af. Je wilt eigenlijk afremmen, maar je moet erdoorheen rammen. Dan zet je af, klimt een meter of zeven omhoog en laat je aan de overkant vallen, zonder wat te breken. Dat is Fierljeppen."

De sporters en het publiek waren er klaar voor, maar van Fierljeppen kwam uiteindelijk weinig terecht. Door de regen werd de wedstrijd langdurig stilgelegd omdat de veiligheid van de spelers niet kon worden gewaarborgd. 

Tekst gaat door onder de foto.

Rechts Jaco de Groot, links een ploeggenoot - Michael van der Putten/NH Media

"Als het regent is de baan glad en kunnen de spelers uitglijden", vertelt Jens Vlasveld van de wedstrijdleiding. "Ook is de paal glad, waardoor ze er niet in kunnen klimmen. We moeten dus echt wachten op droogte." Jaco de Groot is wel vaker op wedstrijden geweest die vanwege het weer werden stil gelegd. "Daar leer je ook wel mee omgaan." Door de weersomstandigheden konden de mannen uiteindelijk een keer springen in plaats van de gebruikelijke twee. 

Weer eens wat anders 

Een toeschouwer uit de kop van Noord-Holland was ook op de wedstrijd afgekomen. "Het is weer eens wat anders. Je kan wel altijd naar voetbal of Formule 1 kijken thuis, maar ik dacht 'Ik ga even kijken of dit wat is'." Het bevalt ondanks de regen goed. "Altijd nieuwe dingen blijven proberen, dat vind ik leuk." 

Na een paar sprongen van de dames werd het pas in de namiddag droog genoeg en konden er nog een aantal mannen springen. Het record van Jaco de Groot werd niet bedreigd. En hij werd zelf uiteindelijk teleurstellend tweede met 17,02 meter. Rian Baas sprong 7 centimeter verder en won het toernooi met 17,07 meter. Bij de vrouwen won de 19-jarige Demi Groothedde uit Utrecht met een sprong van 15,27 meter. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]