Ga naar Content

Stichting Leeuw en SOS Dolfijn zetten Hoenderdaell nóg meer op de kaart: "Leef in een droom"

Robert Kruijff, directeur van dierenpark Hoenderdaell, had bij de oprichting van het park in 2008 waarschijnlijk niet gedacht dat hij nu zoveel dieren rond zou hebben lopen. Maar naast de dieren in het park, biedt het landgoed ook opvang voor dieren van Stichting Leeuw en SOS Dolfijn. "Voel me een gezegend mens."

Foto: NH Nieuws/ Matthijs Gemmink

"We hebben niet stilgezeten", vertelt Robert Kruijf, die ook directeur is van Stichting Leeuw. Sinds de opbouw van het landgoed, een gebied bij Anna-Paulowna met 110.000 geplante bomen, heeft Kruijff wel 700 dieren rondlopen. Het park is een populaire trekpleister voor dagjesmensen, maar ook échte liefhebbers. "We hebben heel veel jaarkaarthouders, volgens mij iets van 21.000 die regelmatig komen", vertelt Kruijff in het programma Lunchroom op NH Radio. 

Kruijff heeft altijd al een passie voor dieren gehad, maar voor zijn baan als directeur van het dierenpark deed hij iets totaal anders. Hij werkte in de oliehandel. Daar stopte Robert mee toen hij baas van Hoenderdaell kon worden. "Dat was wel heel spannend, want ik in de oliehandel had ik een goede baan en het park maakte toen verlies", legt Robert uit,"maar het is allemaal goedgekomen."

Opvang

Sinds 2008 is het park enorm gegroeid en bevinden zich ook twee stichtingen op het landgoed. Aan de ene kant van het park, bij Stichting Leeuw, worden gewonde of verwaarloosde katachtigen zoals tijgers en leeuwen opgevangen. Aan de andere kant heeft SOS Dolfijn sinds begin 2022 een gebouw waar het hulp biedt aan walvisachtigen in nood. Twee projecten waar Robert ontzettend trots op is.

Leeuw Remy, die een paar jaar geleden werd opgevangen door Stichting Leeuw - Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Stichting Leeuw is zelfs de grootste opvang van katachtigen van Europa geworden. "Ik ben heel bij dat we het goed doen en dieren kunnen helpen", vertelt Kruijff trots. Vorig jaar heeft de stichting weer vier leeuwen naar Afrika kunnen brengen. Als de dieren in Nederland voldoende aangesterkt zijn, komen ze daar in een groot reservaat te leven.

Oekraïne

Afgelopen maanden is Robert met zijn stichting druk bezig geweest met het opvangen van leeuwen en tijgers uit Oekraïne, het land waar op dit moment oorlog is. "Toen zijn we met onze bus naar de grens van Polen en Oekraïne gereden", vertelt Robert. Daar trof hij een bus vol met honden en katten aan en ergens achterin zaten de leeuwen en tijgers verscholen. Een tijger was enorm ondervoed en misvormd. "Die is ingeslapen na een paar dagen", vertelt Robert. 

Momenteel wacht de stichting nog op groen licht om een leeuwin op te halen die vanuit Oekraïne al naar de Poolse grens is gebracht. "Daar is het nog wachten op het papierwerk en dan komt ze ook onze kant op."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]