Ga naar Content

Uit de oude doos: Amstelveens echtpaar vangt tientallen gedumpte apen op in woning

Twee dierenliefhebbers uit Amstelveen in een woonhuis met zestig apen: ooit was dit het begin van Stichting AAP. De stichting vangt al 50 jaar apen en andere exotische dieren in nood op. Voor de serie 'Zomertoer: ziel van de regio', dook NH Nieuws het archief in en vond bijzondere beelden. 

De apen die bij Okko en Riga Reussien werden gebracht vertoonden probleemgedrag, doordat ze opgroeide zonder andere apen om zich heen. - Foto: Still Polygroonjournaal

In het Polygoonjournaal uit 1973 maken we kennis met het koppel Okko en Riga Reussien. In de jaren '60 vangen zij hun eerste aapje thuis op. Het was in die tijd een trend om je rijkdom te tonen door exotische huisdieren aan te schaffen. "Dan krijgen we de verdrietige en verbijsterende situatie dat men vooral apen gaat houden", zegt Okko in de video. 

Dat is in het begin misschien leuk, maar het verandert snel. Riga en Okko krijgen steeds meer mensen aan de deur die hun aap niet meer aankunnen. In 1973 bijna dagelijks. "De aap die vier jaar lang lief en aanhankelijk was, wordt plotseling vals en dol. Dan moeten ze maar weg", omschrijft Okko wat er gebeurt. 

Tekst gaat verder onder video

Bekijk hier de reportage over de apenopvang in Amstelveen - Polygroonjournaal

Het verdriet staat in Okko's ogen wanneer de dierenliefhebber een betoog houdt tegen het houden van apen. Volgens Okko gaat het mis omdat apen gewend zijn om in groepen te leven, waarin een bepaalde rangorde geldt. Als je ze alleen laat opgroeien raken de dieren gefrustreerd.

"Een aap als huisdier is onmogelijk. Het kan gewoon niet"

Okko Reussien

Met een stervend aapje in zijn armen vertelt Okko dat het vaak al te laat is. "Door een ruggengraatbeschadiging is dit aapje verlamd geraakt. Hij zal stikken. Er is helemaal niets meer aan te doen", zegt Okko terwijl hij het diertje zachtjes streelt. "Een aap als huisdier is onmogelijk. Het kan gewoon niet", verzucht Okko wanhopig. 

Verblijven in de tuin

Het echtpaar Reussien probeert de apen waar nog wél hoop voor is te reïntegreren in een groep, in de hoop dat het probleemgedrag dan stopt en de aap weer gelukkig wordt. In de tijd dat de opnames gemaakt zijn, zijn ze dringend op zoek naar extra ruimte om de apen te kunnen houden. De verblijven staan op dat moment tot in de tuin, maar de winter komt eraan.

Vlak na de uitzending komt die extra ruimte er gelukkig. De dierenopvang van Stichting AAP verhuist naar een oude anjerkas aan de Legmeerdijk in Amstelveen. Dit is tot 1996 de uitvalsbasis van Stichting AAP. Tegenwoordig zit de organisatie in Almere en bekommert zich om het lot van uitheemse zoogdieren door heel Europa.

Tekst gaat verder

Zomertoer: Ziel van de Regio🌞

Dit verhaal is onderdeel van de NH Nieuws 'Zomertoer: ziel van de regio'. In deze serie van tien afleveringen bezoekt presentator Koen Bugter de verschillende regio's in Noord-Holland. Samen met de regioverslaggevers van NH Nieuws en verschillende gasten gaat hij op zoek naar de ziel van de regio.

Vandaag strijkt Koen Bugter neer in Amstelland. Vanaf 17.10 uur te zien op ons tv kanaal, maar nu al te zien via deze link. 

Tegenwoordig is het, mede dankzij de inspanningen van het echtpaar Reussien en Stichting AAP, in Nederland verboden om een aap als huisdier te houden. Als de politie toch een aap bij je thuis aantreft, dan wordt deze naar Stichting AAP gebracht. 

Veel dierendumpingen

Dat huisdieren worden aangeschaft zonder hier goed over na te denken is trouwens van alle tijden. Op dit moment worden massaal dieren gedumpt die veelal in de coronatijd in huis zijn gehaald. "Mensen willen op vakantie en dumpen hun kittens, schildpad, konijn of ander huisdier dan", vertelt Mirjam Bosman van Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland aan NH Nieuws.

Zij bouwde een konijnenflat, omdat nergens meer plek is voor gedumpte konijnen. Vorige week werd nog een gedumpte schildpad op de vluchstrook van de A9 ter hoogte van Amstelveen gevonden. Stichting Schildpaddenopvang Harkema concludeerde dat het dier jaren geleden gedumpt moet zijn en er slecht aan toe is

Nog steeds belangrijk

Ook In Noord-Holland worden zo nu en dan nog wel eens uitheemse dieren gevonden, die bijna altijd naar Stichting AAP worden gebracht. De stichting is dus nog steeds belangrijk voor de provincie. In Hilversum werd afgelopen april nog een serval gespot. Het is niet verboden om deze dieren als huisdier te houden, maar het wordt streng afgeraden. 

In mei moest Stichting AAP zich ontfermen over een loslopende wallaby die een woonwijk in Nieuw-Vennep op stelten zette. Ook dit dier mag legaal worden gehouden in Nederland, maar de extra tijd en moeite die de verzorging vergt, wordt vaak onderschat. 

Ook de baldadige wasbeer die in 2019 een gezin in Huizen terroriseerde, werd liefdevol opgevangen door Stichting AAP. Meer geschiedenis van Amstelveen? In de aflevering van 'Zomertoer: ziel van de regio Amstelland' is ook een reportage te zien over het begin van studentencampus Uilenstede. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]