Ga naar Content

Eindelijk weer rond- en platzeilen op de Westeinderplassen: "Meer dan honderd jaar oud"

Na een coronastop van twee jaar kan de historische zeilwedstrijd met rond- en platbodems op de Westeinderplassen in Aalsmeer weer plaatsvinden. Leden van Watersportvereniging de Nieuwe Meer zijn dolblij dat ze de 108-jaar oude traditie kunnen voortzetten. 

Fred Schijvens op zijn platbodem - Foto: NH Nieuws

Dat hij een echte liefhebber is, straalt er vanaf. Fred Schijvens heeft zijn platbodem gepoetst tot hij glom. De zeiler doet al meer dan 40 jaar mee aan de wedstrijden op de Westeinderplassen. Aan deze boot werkte hij drie jaar. In september verschijnt zijn schip aan de start van Rond en Plat. "Eindelijk mag het weer en daar verheugen we ons op", zegt Fred met een grote lach op zijn gezicht. 

Na coronastop van twee jaar eindelijk weer historische zeilwedstrijd Rond en Plat - NH Nieuws

Fred beschikt over een vrij nieuw exemplaar, maar er varen ook boten uit de vorige eeuw mee. Rond- en Platbodems zijn namelijk historische schepen, die in de 18e eeuw cruciaal waren voor de handel in Nederland. "Ze hebben allemaal één ding gemeen", legt organisator Geert Bakker uit. "Ze steken heel ondiep [red. in het water]. Dat was en is noodzakelijk, omdat de Nederlandse binnenwateren heel ondiep zijn."

Wat daarnaast bijzonder is aan de rond- en platbodems, is dat ze bij zijwind niet recht worden gehouden door een kiel, maar door zwaarden. Aan iedere kant hangt één zwaard die je in het water kan laten zakken.  

Bij zijwind kan één van de twee zwaarden naar beneden worden gelaten - Foto: NH Nieuws

Honderd jaar oud

De eerste officiële wedstrijd met rond- en platbodems bij Watersportvereniging de Nieuwe Meer vond plaats in 1914, 108 jaar geleden dus. Geert en Fred vinden het belangrijk om de historische traditie te kunnen voortzetten. Geert hoopt dat corona het succes niet heeft verpest. "Voor wedstrijdzeilen in het algemeen daalt de animo al jaren heel langzaam, maar gezien het succes van de vorige keer Rond en Plat zien we hier in ieder geval een toename", herinnert hij zich de laatste editie. 

Fred heeft er in ieder geval helemaal zin in om 17 en 18 september met zijn pareltje het water op te gaan. "Dat je eindelijk dat schip in competitie kan gebruiken met alle mogelijkheden erop en eraan", vertelt hij dromerig. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]