Ga naar Content

Kachel- en houtverkopen gaan door het dak: mensen willen eventuele gascrisis voor zijn

Kachelspecialisten en houthandelaren in Noord-Holland hebben deze zomer buitengewoon veel klanten. Verschillende bedrijven bevestigen na een rondgang van NH Nieuws dat klanten massaal hout- en pelletkachels kopen, inclusief het bijbehorende hout, om straks in de winter niet afhankelijk te zijn van hun gaskachel met mogelijk hoge prijzen. 

Foto: Pixabay

Gasunie, de landelijke beheerder van het gasnet, bracht vorige week al naar buiten dat er zelfs als Rusland de kraan helemaal dichtdraait geen gastekort zal ontstaan in Nederland. Volgens de beheerder is de vraag naar gas op dit moment zo'n 20 procent lager dan normaal vanwege de hoge gasprijzen. 

Toch zoeken veel mensen hun heil elders, ondanks dat er dus waarschijnlijk geen tekort zal zijn. Kachelspecialisten in Noord-Holland zien dat mensen nu al hout- en pelletkachels kopen, zodat ze in de winter niet afhankelijk worden van mogelijk steeds hoger wordende prijzen. "We merken het wel ja. Normaal gesproken is het bij ons nu echt wel rustig. In de zomer is het altijd een beetje stopseizoen, maar het blijft nu binnenstromen", vertelt een medewerker van Krul Alltech, een kachelspecialist in Benningbroek. 

"Er zijn jaren geweest dat het echt plat lag en nu blijft het lopen", beaamt ook een medewerker van Bakker Kachels in Den Oever. "Wat ik voornamelijk hoor is dat mensen de hoge gasprijzen zien als aanleiding om een hout- of pelletkachel te kopen." Ook houtverkopers bij Woody's Wood Shop in Spijkerboor en Openhaardhout in Alkmaar merken een toename in de vraag. 

"Het is zo druk geweest de afgelopen drie maanden dat het een decembergevoel gaf voor ons"

OPenhaardhout Alkmaar

Bij Openhaardhout in Alkmaar bevestigen ze dat de piek normaal gesproken echt in de wintermaanden ligt, maar dat de afgelopen maanden zo druk zijn geweest dat ze er een 'decembergevoel' van kregen. En net als alle andere bedrijven die NH Nieuws gesproken heeft zeggen ook zij: 'mensen zeggen dat ze de gascrisis voor willen zijn'. 

En het milieu dan? 

Hout en pellets (korrels van samengeperste houtresten) zijn makkelijk verkrijgbaar, in vergelijking tot gas niet duur en minder sterk afhankelijk van factoren zoals de levering vanuit Rusland. Maar een simpel alternatief is het niet: het branden van zowel hout als pellets kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het milieu. 

Volgens Milieucentraal stoten hout- en pelletkachels schadelijke stoffen als fijnstof, PAK's en koolmonoxide uit. Die hebben niet alleen een negatieve impact op het milieu, ze kunnen ook klachten veroorzaken bij mensen met longziektes, zoals COPD of astma. Ook het Longfonds waarschuwt voor gezondheidsklachten door het stoken van hout. 

Daarnaast wordt hout stoken, mede door de negatieve gezondheidseffecten, steeds verder aan banden gelegd. Er is geen landelijk verbod, maar veel gemeenten hebben in hun APV's opgenomen dat ze kunnen handhaven op overlast. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play