Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Elektrische rijders snakken naar laadpaalplek, maar gemeente stelt geduld op de proef

27 juli 2022, 07.00 uur · Aangepast 27 juli 2022, 09.21 uur · Door Priscilla Overbeek & Niels van Steijn

Terwijl eigenaren van elektrische auto's dringen om een plekje aan de laadpaal, worden aanvragen voor extra oplaadpunten in de gemeente Haarlemmermeer al jaren niet in behandeling genomen. Op dit moment wordt bij de gemeente gewerkt aan een nieuw beleid, waardoor inwoners het nog maanden moeten doen met soms maar één laadpaal in de wijk. 

Foto: flexibele laadpaal - vattenfall

Het ontbreken van beleid in de gemeente Haarlemmermeer zorgt voor frustatie bij inwoners. De 27-jarige Steve uit Nieuw-Vennep loopt bijna elke dag een kwartier om zijn auto op te laden. De paal in zijn straat is namelijk regelmatig bezet.

Noodgedwongen naar tankstation

Ook verderop grijpt hij regelmatig mis. Dan wijkt hij noodgedwongen uit naar een tankstation, waar hij drie kwartier moet wachten op een volle accu en daardoor weleens te laat op werk verschijnt. "Daar is mijn baas natuurlijk niet blij mee."

Steve is accountmanager en pakt dagelijks de auto om naar zijn werk te gaan. Zijn werkgever verplicht hem elektrisch te rijden. "Doordeweeks rijd ik 'm elke dag wel leeg", verklaart hij.

"Steeds meer mensen rijden elektrisch, maar het tekort aan laadpalen maakt het geen aantrekkelijke keuze"

Steve (27) uit Nieuw-Vennep

Ook de overheid stimuleert milieuvriendelijker rijden, waardoor steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Nieuw-Vennep telt momenteel zo'n 45 openbare laadpalen. Maar bij de laadpaal in de wijk waar Steve woont, is het dus meestal dringen om een plekje. "Die paal heeft maar één aansluiting en is vaak al bezet. Voor de dichtstbijzijnde volgende paal moet ik minstens een kwartier lopen."

Nieuw beleid

Bij de gemeente vroeg Steve een extra laadpaal aan, maar dat bleek geen optie. De gemeente schrijft op haar website: "U kunt geen verzoek meer indienen voor een (extra) openbare laadpaal. Dat komt omdat de gemeente hiervoor nieuw beleid maakt. Dit duurt zeker nog een paar maanden."

In de tussentijd laat de gemeente 16 extra laadpalen plaatsen, waarvan vier in Nieuw-Vennep. Ook willen zij alle palen omzetten naar twee laadpunten. In plaats van één auto kunnen er dan twee auto's worden opgeladen. "Als dit allemaal gedaan is, hebben inwoners binnen loopafstand genoeg laadmogelijkheden. Ook kunnen mensen hun auto opladen bij benzinestations, parkeergarages, winkelcentra of sportclubs", stelt de gemeente.

Het tekort aan laadpalen is volgens Steve een groot struikelblok als het gaat om de overstap naar elektrisch rijden. "Steeds meer mensen willen elektrisch rijden, maar het laadpalentekort maakt het geen aantrekkelijke keuze. Je maakt wel eens een praatje bij zo'n laadpaal en dan hoor je ook dat men steeds verder van huis moet parkeren."

Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de leaserijders een tekort aan beschikbare laadpalen als grootste probleem ervaart. De helft moet geregeld naar een andere wijk op zoek naar een vrij laadpunt. "Vanuit de staat wordt opdracht gegeven om elektrisch te gaan rijden en ook vanuit mijn bedrijf word ik daartoe verplicht. Dat vind ik allemaal prima, maar dan moet ik wel mijn auto kunnen opladen."

Heeft de gemeente Haarlemmermeer inzicht in hoe veel inwoners elektrisch rijden en hoe veel palen daarvoor nodig zijn? En wat betekent het nieuwe beleid voor elektrische autobezitters? Op die vragen kan en wil de gemeente geen antwoord geven, laat een woordvoerder weten. "De vragen worden eerst voorgelegd aan de Raad, die ergens halverwege augustus pas weer vergadert."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]