Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

KNRM Enkhuizen waarschuwt vaarders: "Wees voorbereid en houd weer in de gaten"

26 juli 2022, 07.00 uur · Door Ramon Besseling

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Enkhuizen waarschuwt mensen die gaan varen om goed voorbereid het water op te gaan. Door middel van flyers in de haven proberen de vrijwilligers mensen bewuster te maken van de gevaren op het IJsselmeer en Markermeer. Afgelopen weekend kwamen de vrijwilligers al voor de vijftigste keer dit jaar in actie.

één van de zeiljachten met problemen - KNRM Enkhuizen

Het is niet uitzonderlijk dat de KRNM in Enkhuizen afgelopen weekend voor de vijftigste keer in dit jaar moest uitrukken. "Normaal gesproken hebben we per jaar honderd reddingsacties", weet schipper Johan Greiner van het reddingstation. "Deze tijd wordt het door het warme weer steeds drukker op het water, met mensen die hier op vakantie zijn of die gewoon een rondje gaan varen."

Greiner merkt ook dat waterplanten veel baat hebben bij het mooie weer van de laatste tijd. Zo ligt het water van het IJsselmeer en Markermeer bezaaid met waterplanten, die door de warmte hard gegroeid zijn. "Ook is het water helderder, waardoor het harder groeit."

KNRM-app

De schipper waarschuwt opvarenden dan ook om goed voorbereid het water op te gaan. "We zien steeds vaker dat mensen onervaren en onvoorbereid richting het IJsselmeer of Markermeer trekken", ziet Greiner. "Ze onderschatten vaak welke krachten het IJsselmeer bijvoorbeeld heeft. Daarom proberen we daar in de haven van Enkhuizen al aandacht aan te schenken."

Daarom roept Greiner op om vooraf goed te weten waar je gaat varen, zodat je weet welke plekken ondiep zijn, of waar veel waterplanten groeien. Daarnaast moet te allen tijde het weer in de gaten gehouden worden.

Quote

"We zien steeds vaker dat mensen onervaren en onvoorbereid het water op gaan"

johan greiner, schipper bij knrm enkhuizen

Opvarenden die toch te maken krijgen met pech kunnen hulp inschakelen via een speciale app van de KNRM. In deze app kun je kiezen voor een spoed en een niet-spoed optie. Bij spoed wordt de Kustwacht ingeschakeld. Niet-spoedgevallen komen terecht bij een reddingstation van de KNRM.

"Sinds twee jaar heeft de Kustwacht een scheiding ingesteld tussen spoed en niet-spoed. Met de app worden wij sneller gealarmeerd en weten we waar we heen moeten varen, omdat deze gekoppeld wordt aan de GPS van een telefoon. Ook kunnen de gegevens van het schip worden ingevoerd, zodat we weten waar we mee te maken hebben", legt Greiner uit.

Bedrijvig weekend

Afgelopen weekend moesten de vrijwilligers van de KNRM in Enkhuizen maar liefst drie keer in actie komen. Op zaterdag had een zeiljacht op het Markermeer waterplanten in de schroef gekregen, waardoor deze niet verder kon varen. Aangezien er die dag weinig wind stond, besloot de bemanning van het schip om het anker uit te gooien en hulp in te roepen. Het reddingstation in Enkhuizen kwam in actie en wist het naar het Krabbersgat te slepen, waar de planten losgehaald werden.

Op het moment dat deze actie klaar was, werd het reddingstation ingelicht over een tweede zeiljacht met dezelfde problemen. De opvarenden van dit schip hadden zelf al een duiker geregeld om de waterplanten los te snijden. Door het jacht naar dezelfde plek te slepen, konden beide vaartuigen door dezelfde duiker geholpen worden.

Zondagochtend werd het Enkhuizer reddingstation opnieuw ingeschakeld, voor een derde zeiljacht dat op de grond was vastgelopen. De twee opvarenden waren sinds zaterdag bezig om het schip over te brengen vanuit Noord-Duitsland. Door vermoeidheid en onoplettendheid liep het schip vast, waarna het reddingstation werd ingeschakeld. Dit was al de vijftigste keer dit jaar dat de KNRM in Enkhuizen in actie moest komen.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]