Lieke Klaver voegt zich bij wereldtop op 400 meter, Menno Vloon naar finale

Het is Lieke Klaver net niet gelukt om haar palmares van de WK atletiek aan te vullen. De atlete uit Enkhuizen werd vannacht knap vierde op de 400 meter. Polsstokhoogspringer Menno Vloon heeft zich na de kwalificatie geplaatst voor de finale.

Lieke Klaver werd vierde in de WK-finale op de 400 meter - Foto: Andy Astfalck/BSR Agency

Klaver greep dus net naast een medaille in het Amerikaanse Eugene. De Nederlandse recordhoudster finishte na een goede race in 50,33 seconden als vierde. De wereldtitel werd behaald door Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's (49,11 seconden). De Noord-Hollandse atlete verbeterde ze in de series en halve finales van de 400 meter haar Nederlands record. Ze ging naar Amerika met 50,80 seconden en verbeterde het uiteindelijk naar 50,18 seconden.

"Dit is de allermooiste rotplek", was Klaver na de race duidelijk bij de NOS. "Ik doe het toch maar even. Wie wordt er nu vierde van de wereld. Ik vind het zo knap. In de finale én vierde: dat is echt goed." De Enkhuizense weet goed waar ze nog aan moet werken.  "Ik heb zo veel geleerd na de Olympische Spelen. Het hele leerproces past bij mij. Door veel fouten te maken, gaat het nu heel goed. Er komt een keer dat ik ook met een vlag sta na een race."

Tekst gaat verder onder de tweet.

Menno Vloon

Door een sprong over 5,75 meter te maken, plaatste Zaankanter Vloon zich voor de finale bij het polsstokhoogspringen. Hij behoorde bij de kwalificatie tot de beste twaalf springers die gaan strijden om de medailles. Rutger Koppelaar, de andere Nederlandse deelnemer, kon Vloon niet volgen in de finale. Hij eindigde als dertiende, dus net buiten de finaleplaatsen.

De Zaanse Vloon ging simpel over de starthoogte bij 5,30 meter. Bij zijn eerste poging op de 5,50 meter faalde hij, bij de tweede sprong ging het wel goed. Hij kon daarna gemakkelijk opschalen naar 5,65 meter. Bij 5,75 meter mislukte de eerste twee pogingen, maar uiteindelijk bleek driemaal scheepsrecht.

Estafetteploegen

De estafetteploegen 4x100 meter konden geen finaleplaats afdwingen. De mannenploeg eindigde als zesde, net als de vrouwen. Ze moesten bij de eerste drie in de serie eindigen of horen bij de twee tijdsnelste verliezers horen.