Start van hoofdcontent

NAARDEN

nl

Gooise Meren trekt vergunningen voor omstreden woontoren in vanwege vormfout

22 juli 2022, 17.16 uur · Door Ingmar Meijer

Omwonenden van de Driftweg en diverse Gooise natuurorganisaties kunnen voorlopig opgelucht adem halen nu het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren besloten heeft de vergunningen voor de omstreden woontoren in te trekken. Een vormfout is aanleiding voor dit besluit. 

Foto: Gemeente Gooise Meren

Lange tijd leek het college van Gooise Meren niet te vermurwen. De veelbesproken 36 meter hoge woontoren, midden in een natuurgebied in Naarden en bijna op de grens met Huizen, leek er ondanks veel maatschappelijk én politiek verzet gewoon te komen. Naast verschillende omwonenden dienden meerdere natuurorganisaties bezwaar in, en ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Huizen kwamen met bezwaarschriften. 

Niet de grote weerstand ligt nu ten grondslag aan het besluit om de vergunningen voor de bouw van het luxe appartementencomplex en de bijbehorende toegangsweg aan de Driftweg alsnog af te wijzen, maar een geconstateerde vormfout. De commissie voor bezwaarschriften heeft deze fout opgemerkt en heeft dat vorige maand gemeld in het niet-bindende advies aan het college. Deze raad neemt het college nu ter harte. 

Het woontorenproject loopt al lang. Meerdere vergunningsaanvragen voor verschillende gebouwen zijn in de afgelopen jaren ingediend. Die zijn getoetst aan het bestemmingsplan. Het overzicht is verloren gegaan. De tekeningen zijn gedurende het traject meerdere keren gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke aanvraag. 

Door elkaar

"Dit maakte de aanvraag in zijn totaliteit complex. Waarbij in de verwerking aanvragen door elkaar zijn gehaald, wat heeft geleid tot de verschrijving. Dit is de reden om de verleende vergunningen in te trekken", is de uitleg van het college, dat de gang van zaken zegt te betreuren. 

De bal ligt nu in de hoek van de aanvrager, zo meldt de gemeente. Het staat hem vrij een nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen, maar daarbij wordt wel gevraagd om zich nog eens goed achter de oren te krabben. De weerstand was nogal groot, getuige de vele bezwaarschriften die bij de gemeente zijn binnengekomen: 45 bezwaren tegen de woontoren zelf en nog eens 33 tegen de aanleg van de weg.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]