Ga naar Content

Demonstranten Extinction Rebellion eisen sluiting Tata en zijn 'van bordes provinciehuis gesleept'

Vijf demonstranten van Extinction Rebellion zijn zojuist van het bordes van het provinciehuis in Haarlem gehaald door de politie. Zij eisen, samen met een aantal mededemostranten, net als een maand geleden, de sluiting van Tata Steel.

Extinction Rebellion bij provinciehuis - Foto: Extinction Rebellion

Onze verslaggever ter plaatse zag het gebeuren: "De vijf zijn rond half twee het bordes afgesleept door de polite. Zo'n twee uur daarvoor waren ze over het hek van het terrein geklommen en het bordes op gegaan. Daar hingen ze een spandoek op en scandeerden ze onder andere dat Tata moet sluiten."

Ook aan de andere kant van het hek stond 'een handvol mensen' met spandoeken en kreten te protesteren tegen het staalbedrijf. Rond 14.00 uur waren het nog drie demonstranten.

Tekst loopt verder onder de video

Demonstratie Extinction Rebellion provinciehuis vanuit auto - Ingezonden video

Een woordvoerder van de provincie zegt in een reactie dat de provincie de eis van Extinction Rebellion niet kan inwilligen: 

"Milieugedeputeerde Jeroen Olthof heeft vorige maand ook al demonstranten bij het provinciehuis te woord gestaan. Toen heeft hij uitgelegd dat de provincie niet aan de wens van sluiting kan voldoen. Tata heeft een vergunning en zolang zij aan de afspraken voldoen kunnen we die niet intrekken. Wel is het zo dat we voortdurend bezig zijn met aanscherpen van de eisen, en dus met het verminderen van de uitstoot. Dat lichten wij ook steeds toe."

De laatste demonstranten van Extinction Rebellion tegen Tata bij provinciehuis - Foto: Jeroen Langenhof / NH Nieuws

Een maand geleden demonstreerden ook zo'n twintig mensen tegen Tata Steel bij het provinciehuis. Toen zijn drie mensen over het hek geklommen. Zij werden snel door de politie in de kraag gevat. Zo ging het er toen aan toe:

Extinction Rebellion voert actie tegen Tata Steel bij Provinciehuis Haarlem - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]