Ga naar Content

Grote takken breken af door hitte: "Die wil je niet op je hoofd krijgen"

Op de Van Heenvlietlaan in Amsterdam-Zuid staat een tiental Canadese populieren, waar met regelmaat flinke takken uit vallen. Vooral als het droog en warm is, zoals begin deze week.

Soms zijn de takken wel acht meter lang.”Die wil je natuurlijk niet op je hoofd krijgen", zegt buurtbewoner Daniel van Harmelen. Sinds enkele weken vallen zonder een zuchtje wind met regelmaat takken naar beneden en Daniel staat dan ook voor een raadsel. Hij maakt zich zorgen om zijn eigen veiligheid en die van zijn buurtbewoners. 

Foto:

Summer Branche Drop syndroom 

"Een syndroom dat in het Nederlands ook wel 'zomertak breuk' wordt genoemd", vertelt bomenexpert Hans Kaljee. Een boom haalt honderden liters water uit de grond. Bij hoge temperaturen is de verdamping van de boom groter dan het aantal liters water dat de boom op kan nemen. Hierdoor kan er spanning ontstaan in de takken en breken gezonde takken vervolgens af. In Amsterdam lijdt specifiek de Canadese populier aan dit syndroom. 

"Ik kies er voor om aan de andere kant van de weg te lopen omdat daar alleen kleine boompjes staan"

BUURTBEWONER DANIEL
Foto:

Voorzorgsmaatregelen

Om te voorkomen dat Daniel door een tak geraakt wordt, heeft hij al passende voorzorgsmaatregelen genomen. "Ik kies er voor om aan de andere kant van de weg te lopen omdat daar alleen kleine boompjes staan. Als daar een tak uit valt kan ik dat nog wel aan." 

Ook vanuit de gemeente worden er veiligheidsmaatregelen getroffen. "De bomen worden regelmatig gecontroleerd op dit syndroom. Waar nodig gesnoeid en als het echt niet anders kan gekapt", zegt Kaljee. "Deze maatregelen nemen natuurlijk niet weg dat er altijd nog een kans bestaat dat er een tak naar beneden komt." 

Foto:

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat er vandaag boomverzorgers worden ingezet om de takken van de populieren te checken. Zo nodig worden ze gesnoeid.

In de hoofdstad zijn er ongeveer 7000 Canadese populieren. Inmiddels zijn er daar al zo'n honderd van gekapt. De boomsoort zal vanwege dit probleem daarom ook niet meer worden gepland. Andere soorten populieren zijn nog wel welkom in de stad.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]