Ga naar Content

Terugkeer van in veiligheid gebrachte Roefbewoners is uitgangspunt: "Zij zijn ook slachtoffer"

Hoewel de dreiging op de twee woningen aan de Roef nog altijd heel hoog is, wordt al wel nagedacht over een terugkeer van de bewoners. Burgemeester Niek Meijer zegt dat de gemeente de buurt hierover voorzichtig heeft gepolst, want hun terugkomst is zeker het uitgangspunt. Dat de in veiligheid gebrachte bewoners 'ook slachtoffers zijn', moet volgens de burgervader niet vergeten worden. 

Burgemeester van Huizen, Niek Meijer - Foto:

Op zondag 3 juli zijn de bewoners van de twee woningen aan de Roef in allerijl uit hun woningen gehaald. Uit informatie van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) bleek dat er een ernstige dreiging was op deze twee huizen. De burgemeester sloot de woningen voor tien dagen.

Nog altijd is er weinig bekend over wat er nu exact speelt. Inmiddels heeft de gemeente wel laten weten dat het gaat om een ruzie in het drugsmilieu. 

Een week later, in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli, ging er ondanks verscherpt toezicht een bom af voor één van de huizen. De woning raakte zwaar beschadigd. De voordeur lag eruit en door de enorme klap sneuvelden ook alle ramen. De twee aangrenzende huizen liepen eveneens schade op, waardoor de bewoners tijdelijk elders moesten worden ondergebracht. 

In rep en roer

Voor iedereen was het duidelijk dat de dreiging menens was. De buurt was dan ook in rep en roer en de schrik zat er goed in. Op die zondagochtend zei een aantal bewoners tegen NH Nieuws, toen de emoties heel hoog waren, dat zij een terugkeer van de twee gezinnen niet mogelijk achten. Maar dat is op den duur wel de inzet, aldus de burgemeester.

Sterker nog; gemeente en politie hebben tijdens een bewonersbijeenkomst in de Thomaskerk al gevraagd hoe de omwonenden denken over een terugkeer en wat ervoor nodig is dat op een goede manier te realiseren. Zo kunnen de buren er alvast over nadenken en tegelijkertijd wennen aan het idee. Meijer zegt er wel bij dat het allemaal nog heel pril is.

"Ik ben onder de indruk van de veerkracht van de buurt. Mensen willen echt vooruit"

burgemeester niek meijer

Dik anderhalve week na de explosie ziet de burgervader dat de rust redelijk terug is in de buurt. Slachtofferhulp en de GGD staan omwonenden inmiddels bij. Zij helpen hen bij het verwerken van de heftige gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Rust en duidelijkheid is waar de buurt bij gebaat is, stelt Meijer. Naast de nog altijd aanwezige dreiging heeft de burgemeester vanuit het oogpunt van het herstellen van rust, besloten de twee woningen voor nog eens 28 dagen te sluiten. Omdat hij de sluiting niet eindeloos kan blijven verlengen, de rechter moet dat iedere keer toetsen, moet er in de tussentijd over een terugkeer van de bewoners worden nagedacht. 

Lees ook

Eerder deze week is de burgemeester op bezoek geweest in de straat. Hij heeft met eigen ogen en oren kunnen waarnemen dat de buurt langzaam weer terugkeert naar de oude situatie. "Ik ben onder de indruk van de veerkracht in de wijk. Mensen willen echt vooruit", constateert Meijer.

Geluiden dat een terugkeer van de twee gezinnen ongewenst is, heeft de burgemeester zelf niet vernomen. Hij gaat uit van de kracht van de democratie. "Het uitgangspunt is dat de mensen terug gaan komen. We vangen ook mensen op die uit de gevangenis komen. Dat vind ik altijd indrukwekkend", is het voorbeeld dat hij geeft. Groot verschil is dat de Roefbewoners in dit geval wél de hele achtergrond kennen.

Verzegelde woningen

Vooralsnog zit een terugkeer er nog niet in. Sowieso heeft één bewoonster een gebiedsverbod, dat nog ruim twee weken van kracht is. Daarnaast blijven de twee woningen tot en met vrijdag 19 augustus gesloten. Niemand mag een verzegelde woning in, zo maakt politiechef Carmen van den Bogaert duidelijk. Wel kan Meijer tussentijds een ander besluit nemen als de dreiging minder is.

De zwaar beschadigde woning kan in die periode niet alvast worden opgeknapt, al is de burgemeester bereid een uitzondering te maken. Dan moet woningcorporatie de Alliantie een verzoek indienen bij hem, waarna Meijer deze wens serieus zal bekijken. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]