Ga naar Content

Roofvis bijt pootjebadende vrouw: "Dokter had dit nog nooit meegemaakt"

Lotte Uittenbogaard (20) uit Rijsenhout is afgelopen dinsdag 's avonds lichtgewond geraakt door een aanval van een roofvis. Dat gebeurde toen ze rond acht uur met een kennis op een steiger bij de Westeinderplassen in Aalsmeer zat te pootjebaden. "Na een paar minuten voelde ik een soort hap in m'n voet." 

Lotte Uittenboogaard (20) gebeten door roofvis, vermoedelijk snoek - Foto: Lotte Uittenboogaard (bewerking NH Nieuws)

De dames zaten in het jachthaventje bij restaurant Joseph aan de Poel toen Lotte werd gebeten. "We hebben de vis allebei niet gezien, maar mensen die langsliepen, zagen wel iets gebeuren." 

Op een foto van Lottes voet zijn de lichte verwondingen goed te zien. "Het begon direct te bloeden, het lijken tandjes." Net als een vissende vriend van Lotte bevestigen meerdere visliefhebbers onder berichtgeving in andere media dat het goed een zeldzame beet van een vis kan zijn geweest. 

(Vis)voer voor discussie

De vraag wat voor een vis het is geweest, leidt wel tot de nodige discussie. Een snoek lijkt het  aannemelijkst, betogen kenners. Een meerval ligt minder voor de hand, omdat die met hun kleine tandjes nooit verwondingen van dit formaat kunnen veroorzaken.

Tekst gaat verder onder foto. 

Lottes voet na aanval roofvis, vermoedelijk snoek - Foto: Lotte Uittenboogaard

"Die vriend van me zei dat het paringstijd is, en dat ze daarom voorzichtiger en dus agressiever zijn", zoekt Lotte naar een verklaring voor de aanval. 

NH Nieuws-natuurverslaggever Stephan Roest is daar niet van overtuigd, maar vindt het wél zeer aannemelijk dat het 'een kleine snoek' is geweest. "Dit ziet eruit als de ronding van de bek van een snoek." Roest denkt dat de snoek zich heeft vergist en 'in een reflex' naar Lottes voet heeft gehapt. "En toen hij door had dat er nog iets groters aan vast zat, weer losgelaten."  

"Sommige vissers gebruiken blikjes of Barbie-poppen om op snoeken te vissen"

NH NIeuws-Natuurverslaggever Stefhan Roest

Vrouwtjessnoeken kunnen tot 1,30 meter lang worden en 'zijn vaak zo gretig dat ze overal op springen', vertelt Roest. "Sommige vissers gebruiken daarom zelfs blikjes of barbiepoppen om op snoeken te vissen." Een snoekexpert laat Roest weten dat 'zelden gebeurt' dat de roofvissen mensen bijten.

Een meerval kan het niet zijn geweest, want die heeft kleinere tandjes, bevestigt de verslaggever. "Een soort rasp." 

Na de aanval is Lotte direct het restaurant binnengelopen, waar ze de wond met alcohol heeft gedesinfecteerd. "De volgende dag ben ik langs de dokter gegaan en heb ik een tetanusprik en antibiotica gekregen. De dokter zei dat hij dit nog nooit had gezien." 

Lottes voet herstelt voorspoedig, zo blijkt uit onderstaande foto. 

Lottes voet herstelt voorspoedig na aanval snoek - Foto: Lotte Uittenboogaard

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]