Start van hoofdcontent

NIEUWE MEER

nl

Buren Erik en Martin leggen al 13 jaar ziel en zaligheid in veerpont Ome Piet

1 augustus 2022, 16.00 uur · Aangepast 2 augustus 2022, 13.48 uur
Door Niels van Steijn · Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Wat sommige mensen bijzondere toewijding zullen noemen, is voor Erik Hoogenboom (56) en Martin Brekelmans (74) de normaalste zaak van de wereld. De buurmannen staan 's zomers ieder weekend klaar om fietsers en voetgangers naar de overkant van de Ringvaart te brengen.

Erik en Martin stoppen al 13 jaar lang hun ziel en zaligheid in veerpont Ome Piet - NH Nieuws

Het idee om een veerdienst op te zetten, onstond dertien jaar geleden tijdens een barbecue en onder het genot van een biertje in Martins achtertuin. Het is de geestelijke geboorte van veerpont 'Ome Piet', een eerbetoon aan Pieter Eilander die in de jaren '50 van de vorige eeuw mensen met een roeiboot naar het Amsterdamse Bos bracht. 

Zomertoer: ziel van de regio🌞

Dit verhaal is onderdeel van de NH Nieuws 'Zomertoer: ziel van de regio'. In deze serie van tien afleveringen bezoekt presentator Koen Bugter de verschillende regio's in Noord-Holland. Samen met de regioverslaggevers van NH Nieuws en verschillende gasten gaat hij op zoek naar de ziel van de regio.

Vandaag strijkt Koen Bugter neer in Haarlemmermeer. Vanaf 17.10 uur te zien op ons tv kanaal, maar ook hier al te zien. 

Zomertoer 2022 - Haarlemmermeer - NH Nieuws

Het is de dertiende zomer dat Martin en Erik elk weekend op de knalgele pont te vinden zijn. In bijpassende shirts brengen ze inwoners van vooral Nieuwe Meer en Badhoevedorp voor €0,50 euro naar de overkant.

De mannen vervullen daarmee een belangrijke rol binnen de gemeenschap en oogsten veel lof: "Dat is wel een applausje waard eigenlijk", zegt een man aan boord van 'Ome Piet'. Een ander zegt: "Ik gebruik het gewoon heel vaak in de zomer, dan hoef ik niet zo ver te fietsen."

Verhalen

De afgelopen dertien jaar hebben de mannen veel meegemaakt, waarover ze graag vertellen.  Van reanimaties aan wal tot kinderen die met vieze kleding uit het Amsterdamse bos gerend komen. "Je maakt het allemaal mee", aldus Erik. 

"En misschien nemen onze kinderen het dan wel weer over. Maar dan moeten we wel eerst een vriendin vinden"

Dennis bungener

Op en rondom de pont is ook het nageslacht van Erik en Martin te vinden. Martins kleinzoon Dennis en Eriks zoon Rick werken wekelijks mee op de pont. En wat als de oudere generatie er op een dag mee stopt? "Dan denk ik zomaar dat wij de boel zullen overnemen", zegt Rick.

Dennis vult hem aan: "Ja, ik denk dat wij door blijven gaan tot we het niet meer leuk vinden. En misschien nemen onze kinderen het dan wel weer over. Maar, dan moeten we wel eerst een vriendin vinden", besluit Dennis lachend. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]