Ga naar Content

Vernevelaars en verkoelde stallen bieden koeien verfrissing: "Een koude douche"

Koele, verfrissende neveldampen en schaduwplekken zijn vandaag geen overbodige luxe. Ook melkveehouders in West-Friesland hebben voorzorgsmaatregelen genomen tegen de hitte. NH Nieuws gaat bij ze langs. LTO-voorzitter Buysman: "Koeien kunnen veel minder goed tegen warmte dan wij."

Melkveehouder Jacob-jan Wiering in zijn stal - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Bij melkveehouder Joeri Ham uit Wijdenes waren de koeien al vroeg uit de veren. "Ze maakten een uitstapje naar een weide die ik pas beregend heb, zodat de bodem wat koeler is. Als het te warm wordt, gaan de koeien weer naar binnen."

Iets verderop, in Zwaagdijk-Oost, staat melkveehouder Jacob-Jan Wiering 80 koeien te melken. Een paar jaar geleden heeft Wiering nog zijn stal gerenoveerd. "Ik heb nu een vernevelaar aanstaan met bronwater. Die houdt de stal rond de 12 graden. De ventilator duwt de koude lucht weer door de stal."

De wei in 

Volgens Ham vinden koeien temperaturen van boven de 15 graden al niet aangenaam. De koeien kunnen zelf kiezen of ze wel of niet de wei in willen. "De stal staat gewoon open, maar de meesten blijven binnen. Gistermiddag waagden een paar koeien de oversteek naar een weiland, maar na een paar seconden was de helft al afgehaakt."

Ook wordt er gelet op eten en drinken. "Normaal gaan de koeien zelf op zoek naar eten. Nu geven wij kakelvers gras aan het voerhek", vertelt melkveehouder Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren. "We zorgen altijd goed voor onze koeien. Maar op zulke dagen ietsjes meer."

De koeien van Jacob-jan Wiering krijgen een koude douche - NH Nieuws

De maatregelen zijn volgens Trude Buysman, voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), hard nodig. Net als mensen hebben koeien en schapen bij hoge temperaturen behoefte aan verkoeling. "De dieren moeten naar een koel plekje kunnen, daar houden boeren ook rekening mee. Ze zorgen voor voldoende schaduwplekken en watervoorzieningen."

De inzet van vernevelaars is daar een voorbeeld van. "Die bieden het melkvee verkoeling. Geen overbodige luxe met deze temperaturen. Koeien kunnen bijvoorbeeld veel minder goed tegen warmte dan wij."

Water en schaduw

In West-Friesland is er genoeg water. Weilanden zijn omringd met sloten en bomen. "Koeien of schapen zoeken zelf het water of de schaduw op. Ze kunnen altijd nog naar de stal, daar is het frisser. De ruimtes zijn open en ruim en beschikken over ventilatoren." 

Balen voor de boeren, want de melkproductie lijdt wel onder deze hitte. "Bij hogere temperaturen zijn koeien niet in staat hun warmte af te geven. Hierdoor gaan ze minder eten, wat weer resulteert in minder melk", verklaart Wiering.

Koeien krijgen kakelvers gras - Foto: Jack Rijlaarsdam / Aangeleverd

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]