Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Plofkraak op geldautomaat in Amsterdam: "Drie enorme knallen"

16 juli 2022, 06.58 uur · Aangepast 16 juli 2022, 13.35 uur · Door AT5

Een geldautomaat op Tussen Meer in de Amsterdamse wijk Osdorp is vannacht opgeblazen. De schade is groot, maar er is geen buit gemaakt. 

Plofkraak op geldautomaat Tussen Meer Amsterdam Osdorp - NH Nieuws

De plofkraak vond rond 5.10 uur uur plaats. "Ik hoorde drie enorme knallen", laat een buurtbewoner aan AT5 weten. Zo'n vijftien minuten later werden de eerste sirenes gehoord.


Het gaat om een automaat van Geldmaat, die vanaf de straat te gebruiken was en in het pand van een tabakszaak zat. Op foto's van buurtbewoners zijn grote vlammen te zien. Een groot deel van de gevel van de tabakszaak is eruit geblazen. 

De brand is inmiddels uit. Brokstukken liggen zelfs aan de overkant van de straat. De straat was dicht vanwege werk aan de trambaan, waardoor hulpdiensten er lastig bij konden komen. Na de explosies moesten bewoners van woningen boven de geldautomaat korte tijd hun huis uit.

Het Team Explosieven Verkenning van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van defensie hebben vanochtend vroeg onderzoek gegaan, net als de Forensische Opsporing. 

Quote

"Het is tamelijk zinloos om plofkraken te plegen op dit soort geldautomaten"

Politie Amsterdam

"Het is tamelijk zinloos om plofkraken te plegen op dit soort geldautomaten want het levert vrijwel geen of zwaar beschadigde buit op", zegt een politiewoordvoerder. "In dit geval is er geen buit. Het heeft buitengewoon veel impact op omwonenden. Je zult maar midden in de nacht je bed uit moeten. In dit geval was er ook brand, dus dan vrees je ook nog eens voor je appartement."

Een van de verdachten is mogelijk gewond geraakt, want buurtbewoners zagen een hinkende man. Twee mannen zijn er op een scooter vandoor gegaan. Ze reden in de richting van flat Langswater.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]