Ga naar Content

Uitgeest hoopt weer te kunnen slapen met nieuwe vliegroute, 'maar eerst zien, dan geloven'

In Uitgeest is niet iedereen ervan overtuigd dat de nieuwe aanvliegroute naar de Polderbaan op Schiphol betekent dat ze hun nachtrust terug hebben. Vliegtuigen gaan woonkernen in de IJmond 's nachts ontzien door een andere landingsroute, later te dalen en minder motorvermogen te gebruiken. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) spreekt van 'goed nieuws'.

Nachtroute - NH Nieuws

Toch is ras-Uitgeester Nico Brantjes er niet van overtuigd dat IJmonders hun nachtrust terugkrijgen Zelf is hij redelijk gewend geraakt aan de herrie, maar zijn vrouw heeft erg veel last van het het kabaal. "En ik hoor ook van mensen in mijn omgeving dat ze er een trauma aan overhouden. Dat zijn vooral mensen die later in Uitgeest zijn komen wonen. Ze vinden het hier wel leuk, kopen een huis en komen dan tot de conclusie dat de vliegtuigen wel érg laag overvliegen. Zó laag, je hebt soms het gevoel dat je ze met je hand kunt grijpen." 

Nieuwe nachtroute naar de Polderbaan van Schiphol - Foto: LVNL

Bij de plaatselijke supermarkt hebben de meeste mensen gehoord van het nieuws. "Fijn", zegt een man die 's avonds ramen en deuren sluit vanwege de herrie van vrachtvliegtuigen. "Je móet wel, anders kun je de televisie niet meer verstaan. Ik vind het dan ook mooi nieuws." Een vrouw met weekendboodschappen sluit zich bij hem aan. "Ik word er 's nachts wakker van. Het zou geweldig zijn als ik nu kan doorslapen."

Brantjes hoopt er het beste van, maar hij heeft zijn twijfels. "Waarom kan dit nu wel en tien jaar geleden niet? En ontstaat er nu op een andere plek overlast?"

LVNL - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]