Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Oudkarspel begint trots te worden op leeuwin Daphne van Domselaar

13 juli 2022, 17.43 uur · Aangepast 14 juli 2022, 08.13 uur · Door Bart van Zutphen

Vanavond staat de 22-jarige Daphne van Domselaar zo goed als zeker in de basis tegen Portugal. De in Oudkarspel geboren Leeuwin is in het dorp nog niet alom bekend. Maar met een beetje hulp kennen dorpsgenoten toch haar naam. 

Oudkarspel trots op Daphne van Domselaar - NH Nieuws

In verband met publicatierechten is deze video buiten Nederland helaas niet te zien.

Sinds leeuwin Sari van Veenendaal geblesseerd uitviel in de EK-wedstrijd tegen Zweden staat Van Domselaar onder de lat van het Nederlands vrouwenelftal. Wandelaars in de Dorpsstraat hebben soms een klein zetje nodig voor ze de naam van kersverse leeuwin Daphne van Domselaar herkennen. Maar als het kwartje eenmaal valt, zijn ze enthousiast.

"Het is toch leuk dat zo'n meisje uit het dorp zo ver komt", zegt een meneer. Hij kent haar niet zelf, maar vermoedt dat ze in hetzelfde circuit zit als zijn dochters. Hij geeft toe dat hij 'iets minder beleving' heeft bij het vrouwenvoetbaltoernooi. Maar hij sluit niet uit dat hij dat hij anders naar de leeuwinnen gaat kijken nu er een dorpsgenoot in het doel van Oranje staat.

Onbekend

Toch zijn er ook mensen die echt niet weten wie Daphne is. "Het vrouwenvoetbal gaat totaal aan mij voorbij", zegt een mevrouw op een bankje voor het dorpshuis. Op de vraag of het iets met haar doet dat een dorpsgenoot het tot de leeuwinnen geschopt heeft, antwoordt ze laconiek: "Ik vind het allemaal prachtig, maar ik ga niet kijken."

En zo blijkt wel vaker op straat dat het vrouwenvoetbal nog niet in alle huiskamers doordringt. "Nee", zegt een meneer, "ik ga niet kijken, ik vind het veel te mooi weer." Het lijkt erop dat Daphne nog een aantal spectaculaire reddingen moet verrichten om haar dorpsgenoten over te halen thuis te blijven voor een wedstrijd van de leeuwinnen.

Joyce Reus

Keeperstrainer

Voor wie Daphne wel een bekende is, is haar jeugdvriendin Joyce Reus en haar vader Nico Reus. Nico was de keeperstrainer van Daphne bij haar oude voetbalvereniging LSVV. Hij merkte direct het talent op van de leeuwin. "Ze had geen slechte hoek", verklaart hij. Daphne kon even goed naar links duiken als naar rechts, terwijl veel keepers juist een favoriete hoek hebben. "Ik denk dat het komt omdat ze van volleybal kwam."

Joyce speelde sinds haar negende samen in het team met de Oranje-keeper. Vol trots keek ze naar de wedstrijd tegen Zweden. "Zelfs ik werd zenuwachtig", lacht Joyce. "Ik kan me niet voorstellen hoe spannend het moet zijn geweest voor Daphne." Ook vanavond kijkt Joyce met spanning toe. Op de oude voetbalclub van de Oranje-doelvrouw verzamelen de oud-teamgenoten zich om samen de wedstijd te kijken. 

Om 21.00 uur verdedigt Daphne het doel tegen Portugal.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]