Ga naar Content

Muiderbergse Bibi opgelucht met uitspraak van gerechtshof over misstanden bij adoptie

De Muiderbergse Bibi Hasenaar is opgelucht nu het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse staat en een adoptiebureau beter hadden moeten controleren op misstanden bij de adoptie van Dilani Butink uit Sri Lanka. Zelf werd ze op 4-jarige leeftijd geadopteerd uit Bangladesh en vocht ze voor een permanente adoptiestop nadat ze erachter kwam dat haar biologische ouders haar niet vrijwillig afstonden. 

Foto: NH Nieuws/Rachel Morssink

Het verhaal van Bibi's adoptie is schrijnend. Ze ontdekte dat haar biologische moeder haar onder valse voorwendselen heeft afgestaan. "Ik kreeg een krant uit Bangladesh onder ogen met het nieuws dat er zes kinderen waren vermist. Ik stond daar ook op als vermist kind. Dat deed mijn wenkbrauwen wel fronsen", vertelt ze eerder op NH Radio. 

"Er bleek destijds een man van Terres des Hommes te zijn die in het dorp waar ik vandaan kom ouders aan het benaderen was. Dat dorp stelde niet heel veel voor trouwens, dat was meer een soort kamp. De man vroeg ouders of het ze wat leek dat hun kinderen naar een soort tehuis gingen, waar ze goed verzorgd werden en onderwijs kregen."

Bibi's moeder zag haar nooit meer terug en ze heeft het er, zo bleek, nooit bij laten zitten. Toen ze doorkreeg wat er met haar kinderen was gebeurd, trok ze meteen aan de bel. "Ze heeft vrij lang geprocedeerd, zo blijkt", vertelt Bibi.

Lees ook

Twee jaar geleden klaagde ze de Nederlandse staat, Wereldkinderen en Terres des Hommes aan. De zaak diende eind vorig jaar, maar tot haar grote verbazing verloor ze de zaak. Ze besloot in hoger beroep te gaan. Door de uitspraak van vandaag, heeft ze er meer vertrouwen in dat de rechter ook haar in het gelijk zal stellen.

"Ik ben positief gestemd. Ik heb nu ook meer bewijs. Meer bewijs dan Dilani heeft, dus in die zin lijkt het met onwaarschijnlijk dat ik ga verliezen. Maar ik weet natuurlijk nooit hoe laconiek de rechters zullen zijn", vertelt ze. 

'Ordinaire mensenhandel'

In de toekomst moeten adopties uit het buitenland weer mogelijk worden, maar niet meer via bemiddelingsbureaus. Wie een kind wil adopteren, kan dat alleen nog doen via een nieuw op te richten overheidsorganisatie. Iets waar Bibi sterk op tegen is: "Het is juist de overheid die veel fouten heeft gemaakt. Ik begrijp niet dat een weldenkend mens een kind wil adopteren. Het is gewoon ordinaire mensenhandel. Wat hebben wij in zulke landen te zoeken? Je hebt nooit het recht om een kind uit zijn eigen land te halen."

Wanneer het hoger beroep van Bibi dient, is nog niet duidelijk. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]