Start van hoofdcontent

Haarlemmermeer

NL
V

Geen compensatie voor uitgeklede gft-inzameling, want bedrijf 'niet in gebreke'

13 juli 2022, 12.00 uur · Door Jouri Bakker & Niels van Steijn

De gemeente Haarlemmermeer gaat haar inwoners niet compenseren voor de uitgeklede inzameling van het gft-afval deze zomer. Jaarlijks maken huishoudens honderden euro's aan afvalstoffenheffing over, maar de gemeente is niet bereid om inwoners voor het verminderd ophalen te compenseren.

GFT-afval - AdobeStock/jozsitoeroe

Dat zegt de gemeente Haarlemmermeer desgevraagd tegen NH Nieuws, naar aanleiding van het bericht dat afvalverwerker Meerlanden vanwege personeelstekort en materieelproblemen de hele zomer minder vaak groente-, fruit- en tuinafval ophaalt. In plaats van één keer per week komt Meerlanden tot eind augustus één keer per twee weken langs, zo maakte het bedrijf eergisteren via Facebook bekend.  

Minder betalen

Onder die aankondiging vragen veel Haarlemmermeerders om gedeeltelijke compensatie van de afvalstoffenheffing. "Ik mag toch aannemen dat de bewoners worden gecompenseerd aangezien jullie 4 keer gaan overslaan? Waar wij jullie denk ik ruimschoots voor betalen? Wat een enorme slechte zaak", schrijft een vrouw.  "Minder halen is neem ik aan dan ook minder betalen?", vraagt een man zich af. 

Het verzoek om compensatie lijkt realistisch: als een dienstverlener een dienst niet kan verlenen waarvoor al is betaald, wordt de consument gecompenseerd. Wie bijvoorbeeld tussen de vier en acht uur geen stroom heeft, krijgt 35 euro van Liander. En wie door een netwerkstoring een halve dag of meer geen internet of televisie heeft, krijgt naar rato van de de duur van de storing op de eerstvolgende factuur.

Overmacht

Toch moet de gemeente Haarlemmeermeer haar inwoners wat dat betreft teleurstellen, vooral omdat het bedrijf met de uitgeklede inzameling volgens de gemeente niet in gebreke blijft. "Het invoeren van het zomerrooster is een vorm van overmacht, een tijdelijke noodmaatregel die we terugzien in heel Nederland. Juist bij zorg- en dienstverleners is er krapte op de arbeidsmarkt, druk op het personeel en ziekteverzuim."

Quote

"Mag ik de maden die eruit kruipen bij jullie langs komen brengen?"

Inwoner haarlemmermeer

Bart Koper uit Nieuw-Vennep vindt 'het heel bijzonder hoe een dienstverlener een contract eenzijdig kan wijzigen in verband met krapte op de arbeidsmarkt', zegt hij tegen NH Nieuws.  "Het kan niet zo zijn dat de afnemer van een dienst hiervan de dupe van is, want het is niet de verantwoordelijkheid van de afnemer. Hierom lijkt het me niet meer dan logisch dat er compensatie plaatsvindt." 

Warmste maanden

Koper benadrukt het 'bijzonder vervelend' te vinden dat het afval juist in de warmste maanden langer moet blijven staan en dus voor overlast zal gaan zorgen. Die zorgen leven breder, zo blijkt uit de reacties onder het Facebook-bericht van Meerlanden. "Mag ik de maden die eruit kruipen bij jullie langs komen brengen?" 

Ook Sander Jansen uit Hoofddorp maakt zich zorgen over ongedierte. "Dat is iets wat de gemeente niet moet willen." Hij zegt te snappen dat het om overmacht gaat, maar vindt dat geen reden om gedupeerde huishoudens niet te compenseren. "Zij (de gemeente, red.) dienen daar op een ordentelijke manier zorg voor te dragen. Kunnen ze dat niet, of verandert men de spelregels gedurende het spel, kun je verwachten dat daar compensatie tegenover staat." 

Consumentenbond

Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond zegt tegen NH Nieuws te begrijpen dat Haarlemmermeerders om gedeeltelijke compensatie van de afvalstoffenheffing vragen. "Feit blijft dat de gemeente en afvalinzamelaar niet doen waar ze voor betaald worden." 

Of de gemeente dat ook doet is een tweede. Omdat de Consumentenbond zich doorgaans niet met overheidszaken bezighoudt, weet de organisatie niet of andere gemeenten weleens zo'n korting hebben toegepast omdat ze in gebreke zijn gebleven.  

Overigens zijn er ook situaties denkbaar waarin een gemeente zich op legitieme gronden kan onthouden van compensatie, benadrukt Spierenburg. "Sommige gemeenten voeren de afvalinzameling op of onder de kostprijs uit, dus dat kan een argument zijn om niet te compenseren."  

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]