Stef van den Berg is hovenier en heeft werk zat, maar 1 dag per week legt hij de grasmaaier en hark opzij om zich te wijden aan het allermooiste dat er is: bijen!
Jaren geleden is hij begonnen met het telen van zijn eigen bijenfamilies.
Zodra hij vertelt over zijn bijen beginnen zijn ogen te glimmen van blijdschap. Want bloemen en planten zijn mooi, maar voor Stef van den Berg gaat er niets boven zijn bijen. Achter zijn huis in Callantsoog staan tientallen bijenkasten met zo'n 60.000 bijen per kast. Daarmee is hij de trotse bezitter van bijna twee-en-een-half-miljoen bijen.
Het merendeel van de in totaal 40 kasten staat bij bedrijven die daarmee hun eigen honing kunnen maken. En daarmee heeft Stef van zijn grootste hobby weer werk gemaakt.
Één keer per week maakt Stef een 'rondje langs de velden' en controleert al zijn bijenvolken. Daarbij oogst hij alle honing die de bijen opgeslagen hebben in de raten.
Tekst gaat door onder de foto
Thuis begint dan het echte werk. De ramen met honing moeten 'open' gemaakt worden en vervolgens geslingerd in een speciale trommel. Daarna moeten de potjes met honing gevuld worden. De oude was moet omgesmolten worden tot nieuwe raten waar de bijen weer hun nectar achter kunnen laten. "Aan de buitenkant ziet het eruit alsof de bijen al het werk doen, maar achter de schermen is er nog heel veel te doen", aldus Stef.
Een goed bijenvolk telen is daarbij van groot belang. En dat gaat niet vanzelf. Het begint met een goeie koningin. Ieder jaar gaat Stef met zijn uitverkoren koninginnen
naar Ameland waardoor hij zijn families zo zuiver mogelijk houdt. Deze geteelde bijen moeten niet verward worden met ;'wilde' bijen die in de vrije natuur leven.
Volgens Stef zijn zijn honingbijen geen concurrentie voor de wilde bijen. "Zelfs hier in mijn eigen tuin komen ook wilde bijen zonder dat ze elkaar in de weg zitten.
Tekst gaat door onder de foto
De smaak van de honing wordt bepaald door de plek waar de bijenkasten staan. "De bijen vliegen tot zo'n 6km ver en spelen daarbij een belangrijke rol voor de biodiversiteit.
"De bijen bevruchten de bloemen, de bloemen worden weer besjes en die worden gegeten door de vogels", en zo help je als bedrijf de biodiversiteit in het gebied te vergroten.
Om dat aan je klanten te laten weten kun je je eigen honing, met je eigen etiket weggeven als relatiegeschenk, zo bedacht Stef. Maar verkopen kan natuurlijk ook.
Op deze manier heeft Stef van een hobby werk gemaakt waar de natuur heel blij van wordt. "Het zou mooi zijn als ik er helemaal van kon leven", zo droomt Stef.
Voorlopig blijft hij ook tuinen onderhouden maar kiest daarvoor steeds meer voor de aanleg van natuurlijke tuinen. "Maar dat blijft zwaar werk", aldus Stef.
Als bijenhouder kun je het veel langer volhouden "Dit is gewoon het mooiste werk dat er is".
Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?
Tips? Stuur een mail naar [email protected]
D