Start van hoofdcontent

GOOISE MEREN

nl

Syrische brandweerman omarmd door korps Naarden: "Heel blij dat ik hier weer kan werken!"

10 juli 2022, 07.00 uur · Aangepast 12 juli 2022, 12.50 uur
Door Rachel Morssink · Foto: Rachel Morssink

Van Aleppo tot Naarden: vluchteling Ayman Kashkash heeft een lange weg afgelegd, maar slaagde onlangs voor zijn laatste Nederlandse brandweerexamen. Bij de kazerne in Naarden zijn ze apetrots: "Hij is inmiddels onmisbaar voor het team!"

"Mijn vader was brandweerman, mijn broer was brandweerman en ikzelf werd ook brandweerman," vertelt Ayman (36), die tijdens de oorlog nog 4,5 jaar in Aleppo zijn vak bleef uitoefenen. "Het is een mooi beroep, ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen."

In 2015 vluchtte hij met zijn gezin naar Nederland en in 2018 meldde hij zich bij de brandweerpost in Naarden. Met een tolk, want Nederlands sprak hij nog niet. 

"Ayman heeft eerst een jaar meegekeken", vertelt brandweerman René Worsteling, die hem de afgelopen jaren begeleidde. "Ik heb hem zien groeien van iemand die slecht Nederlands sprak tot volleerd brandweerman. Erg knap hoe hij zich staande heeft gehouden in een vreemde omgeving", aldus René.

Tekst gaat door onder de video. 

Van Aleppo tot Naarden: brandweerman Ayman heeft zijn examen gehaald - NH Nieuws

Ayman had natuurlijk al ervaring als brandweerman in Syrië. "Hij is door de oorlog waarschijnlijk vaker uitgerukt dan wij allemaal bij elkaar", vertelt bevelvoerder Jacques Ruisendaal. "Helaas moest hij hier zijn opleiding weer helemaal opnieuw doen. Dat liep door corona ook nog vertraging op, maar nu is hij met vlag en wimpel geslaagd. Daar zijn we heel trots op!"

Bij de brandweer in Naarden waarderen ze de inzet van Ayman enorm. "Vanaf zijn eerste aanmelding heeft Ayman heel actief meegedaan. Door zijn houding is hij ook heel snel opgenomen in de groep," vertelt Jacques. Van huisvesting tot examentraining, de brandweermannen helpen hem waar ze kunnen. "Ik krijg veel steun en ben mijn collega's heel erg dankbaar", zegt Ayman dan ook.

Behalve de taal - denk aan brandweerjargon op pittige theorie-examens - moest Ayman nog meer hobbels overwinnen. "In Nederland gaat het er heel anders aan toe bij de brandweer", vertelt hij. "In Syrië help je meteen het slachtoffer en denk je niet aan jezelf. Hier zijn meer regels en procedures voor je eigen veiligheid. En dat is goed, want er moet natuurlijk geen tweede slachtoffer vallen", aldus Ayman.

"Ik wil graag iets terugdoen voor waar ik woon"

Ayman Kashkash

Hij is erg blij dat hij als vrijwillige brandweerman weer zijn beroep kan uitoefenen, nu in Nederland. "Ik vind het fijn om weer mensen te kunnen helpen. En ik wil ook graag iets terugdoen voor waar ik woon."

Elke woensdagavond oefent het brandweerkorps op de kazerne aan de Energiestraat in Naarden. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom en ook een taalbarrière hoeft geen probleem te zijn. "Ayman heeft het laten zien: waar een wil is, is een weg", zegt René. Dus andere geïnteresseerde vluchtelingen mogen zich melden? "Als ze net zo volhardend zijn als Ayman, staat de deur hier zeker voor ze open", aldus deze brandweerman.

Ayman kan het in elk geval van harte aanbevelen. "Denk niet: dat kan ik niet, maar geloof in wat er wél kan", aldus Ayman. "Je moet altijd iets doen. Blijf niet thuis zitten, maar ga leren en werken!"

Oefening: Ayman en zijn collega bevrijden een slachtoffer uit een auto - Foto: Rachel Morssink

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]