Ga naar Content

Na karren vol suikerbieten weegt de brug in de Beemster nu caravans en campers

De buurtbewoners konden het niet aanzien dat de weegbrug op de hoek van de Jisper- en Volgerweg in de Beemster wegkwijnde. Ze knapten het agrarisch monumentje uit 1952 op, zorgden dat de weegschaal werkte en draaien nu vrijwilligersdiensten. Op afspraak kan de weegbrug gebruikt worden. Voor het wegen wordt een vergoeding van 5 euro gevraagd.

Theo Postma is een van de vrijwilligers van de Weegbrug in de Beemster. - Foto:

Het echtpaar Weers uit Purmerend wil graag weten hoe zwaar hun caravan is. "Je wilt toch veilig de weg op", zegt mevrouw Weers. "Het wordt ook steeds drukker en idioter. Mensen hebben op de snelweg totaal geen geduld met caravanrijders. Het gaat ze allemaal veel te langzaam."

Gelukkig hebben ze ook nooit meegemaakt dat ze uit balans, slingerend over de weg reden. "We hebben ook altijd hele zware auto's gehad", zegt meneer Weers. Het gewicht komt op 1850 kilo. Iets te hoog, maar het echtpaar is tevreden en gerustgesteld.

Tekst gaat door onder de video.

Het zijn vooral caravans en campers die gebruik maken van de weegbrug. - NH Nieuws

Theo Postma heeft deze week weegbrugdienst. De oud-gymleraar woont iets verderop. "Vroeger werden de boerenwagens vol suikerbieten gewogen. Vervolgens werden de bieten naar schepen gebracht in het Noordzeekanaal en werden die lege wagens hier weer gewogen. Zo berekende je dan het nette resultaat."

Tot ongeveer 20 jaar geleden was de weegbrug nog in gebruik en raakte toen in verval. De buurtbewoners zagen dat met lede ogen aan en besloten de weegbrug te adopteren. Er kwam een stichting en die knapte samen met de historische vereniging in de Beemster de weegbrug op. "Omdat de klok analoog is moesten we er wat gespecialiseerde pensionado's bij halen om de zaak goed te laten werken", vertelt Theo. Het echtpaar Weers is alweer naar huis en Theo sluit de deur af. Voor vandaag zijn er nog geen andere afspraken.

De weegbrug is bereikbaar via telefoonnummer 06-83899703.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]