Start van hoofdcontent

WAARLAND

nl

Al 18 jaar radiografisch zeilen op het water in de Noordkop: "Psychologisch spelletje"

7 juli 2022, 14.52 uur · Aangepast 7 juli 2022, 15.24 uur · Door Kelly Blok

Een mooi stukje open water in de Noordkop is elke maandag- en woensdagavond het wedstrijdterrein van tientallen radiografisch bestuurbare zeilbootjes. De bestuurders staan gefocust langs de waterkant en proberen hun bootje zo snel mogelijk te laten finishen. Al achttien jaar een echte strijd, maar ook veel gezelligheid.

Een race met radiografisch bestuurbare zeilboten - NH Nieuws

In acht korte wedstrijdjes zo snel mogelijk zien te finishen: dat is het doel van de wekelijkse competitie met radiografisch bestuurbare zeilbootjes. Het heeft wel veel weg van het besturen van een levensechte zeilboot, alleen staan de mannen nu langs de waterkant. "We bedienen wel het roertje en de zeiltjes", vertelt initiatiefnemer Bert de Graaf. Maar wie denkt dat deze hobby zomaar voor iedereen is weggelegd heeft het mis, want er komen nog flink wat technische vaardigheden bij kijken. "Maar het is ook een psychologisch spelletje", vindt Bert.

De wind moet juist in de zeilen waaien, want anders kom je niet vooruit. Elke deelnemer hanteert een eigen techniek om de route om de boeien af te leggen.  Dit zorgt voor geconcentreerde blikken langs de waterkant, want het kan snel misgaan. "Je kan anders zo tegen een concurrent aanvaren of langs de verkeerde kant de boei nemen", legt een deelnemer uit. Dan moet je met je boot een strafrondje varen. 

Deelnemers kijken gefocust naar hun zeilboot in het water - NH Nieuws

Toegankelijk

Hoewel de wedstrijdjes die georganiseerd worden niet zijn opgezet door een stichting of vereniging, ziet initiatiefnemer Bert het enthousiasme met de jaren groeien. Sommige deelnemers staan al achttien jaar langs de waterkant met hun bestuurbare bootje, anderen zijn pas net begonnen. "Dat vinden wij alleen maar leuk, want iedereen met een radiografisch zeilbootje is welkom", vertelt Bert.

De grote winnaar van de avond is Eric van Staten. Hij voer met zijn bootje het vaakst als eerste over de finish. "De laatste wedstrijd verprutste ik het een beetje, maar ik heb alsnog gewonnen", zegt Van Staten met een lach. Hij kan met een tevreden gevoel weer huiswaarts keren, maar hoeft niet te rekenen op een prijs. "Je krijgt de eeuwige roem tot volgende week", aldus de winnaar.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]