Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Koosjer restaurant HaCarmel, meerdere keren doelwit van vernieling, sluit definitief de deuren

7 juli 2022, 11.20 uur · Aangepast 7 juli 2022, 11.40 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam gaat de deuren definitief sluiten. De zoon van de overleden eigenaar Sami Bar-On zou de zaak voortzetten, maar het valt hem "helaas zwaarder dan verwacht". HaCarmel kwam meerdere keren in het nieuws vanwege bedreigingen en vernielingen.

Foto: Hacarmel bekladding

"Ondanks de enorme behoefte om HaCarmel voort te zetten voor mijn vader, Amsterdam en de Joodse gemeente, valt dit mij helaas zwaarder dan verwacht", schrijft Daniel Bar-On op de Instagram van het restaurant. 

"Iedere dag komen er gasten binnen die al eerder hier zijn geweest en die nu vragen of de lieve meneer van de laatste keer hier nog werkt. Iedere dag zijn er gasten die vragen of ik de eigenaar ben, wat niet zo voelt omdat dit 22 jaar de zaak van mijn vader was. Daarom hebben wij met pijn in ons hart besloten om de zaak definitief te gaan sluiten."

Sami Bar-on

Eigenaar Sami Bar-On overleed in maart op 67-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Israël. "Sami had een groot hart", zei een vriend van de familie tijdens de herdenking. "Hij hield van mensen. Je ging niet naar HaCarmel, je ging naar Sami." 

Gasten die nog een keer willen komen eten bij het restaurant kunnen dat nog doen tot en met 25 september. Daarna sluit het restaurant definitief de deuren. "Een voortzetting van een ander joods/koosjer restaurant is niet het geval", laat Bar-On weten. 

Antisemitisme

Het koosjere restaurant was de afgelopen jaren meerdere keren het mikpunt van antisemitisme, vernielingen en werd daarnaast constant telefonisch bedreigd. In januari 2020 werd er een verdacht pakketje gevonden. Dit bleek uiteindelijk een nepbom te zijn. Ook werd er in mei datzelfde jaar een ruit ingeslagen en is de Israëlische vlag aan het pand in brand gestoken. De zaak is daarnaast meerdere keren beklad en sinds juni vorig jaar begonnen de bedreigende telefoontjes.

Maar Sami Bar-on liet zich nooit intimideren of wegjagen. Het restaurant was zijn kindje, vertelde Daniel tijdens de herdenking. "De keren dat er hier iets gebeurde lagen de scherven nog op de grond en was mijn vader alweer klaar om open te gaan."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]