Ga naar Content

Waarom Texel actievoert: "Straks zonder iconen als vis en lammetjes op het eiland"

Een haven zonder kotters en weilanden zonder lammetjes: het is het schrikbeeld voor Texel als het landelijke stikstof- en visserijbeleid wordt uitgerold. "Dit zijn iconische elementen voor de beleving van ons eiland", vindt Michel Gregoire, die zich daarom met een aantal anderen heeft verenigd voor een 'onafhankelijk Texel'.

Het kabinet van de 'Vrije Republiek Tessel' - Foto: Texelse Courant / Jeroen van Hattum

Vandaag wordt het 'kabinet' van de 'Vrije Republiek Tessel', inclusief premier, gepresenteerd. Hierbij worden paspoorten en 'andere materialen die bij onafhankelijkheid passen' onthuld. Een ludieke actie, maar met een serieuze ondertoon. Texelaars willen duidelijk maken dat zij vrezen voor de toekomst.

Gregoire - in het dagelijks leven onder meer eigenaar van een kledingwinkel en manager van het Texels Ondernemers Platform - is de 'minister van Economische Zaken'. En hoewel hij zelf geen boer of visser is, vindt hij het wel belangrijk om zich bij hen aan te sluiten. "Uit de plannen van de provincie blijkt dat ook de toerismesector erbij betrokken wordt. Boeren, vissers en burgers gaan hand in hand met elkaar. Wat is een haven zonder kotters? Als er alleen rondvaartschepen liggen, is de romantiek daarvan weg."

Lees ook

Oud-wethouder Hennie Huisman-Peelen is per 1 juli voorzitter van de Texelse visserij en daarom is het niet verwonderlijk dat zij was aangewezen als 'minister van Visserij en Wadden'. "De schrik zit er goed in", vertelt Huisman. "Op de dag dat ik voorzitter werd, kondigde minister Staghouwer stevig ingrijpen van de visserijvloot aan. Probleem is dat er geen duidelijkheid is. Ze moeten of stoppen of duurzame innovaties aangaan. Maar wat die dan inhouden, is niet bekend. Eigenlijk zitten de vissers in hetzelfde schuitje als de boeren."

Gehalveerd

Huisman doet mee aan deze ludieke actie om 'duidelijk te maken dat je niet op deze manier met elkaar communiceert'. "De uitkomst staat voor de gesprekken al vast. Hiermee hopen we met een knipoog de aandacht te trekken. Want de vloot is al gehalveerd, er zijn nu nog maar vijftien kotters over. Moeten dat er weer de helft minder worden? En wat betekent dit voor Nederland? Want vissers mogen vanwege de aangewezen Natura 2000-gebieden, windmolens en de Brexit op steeds minder plekken in de Noordzee varen. Dus straks zijn vissoorten als haring, schol, sliptong en garnalen niet meer verkrijgbaar in de restaurants en winkels."

"Waarom zou je nog naar school gaan als je niet zeker weet dat je dit werk later kunt gaan doen?"

Corrie setz, rector OSG de hogeberg

Ook rector Corrie Setz (de 'minister van Onderwijs en Wetenschap') van openbare scholengemeenschap De Hogeberg in Den Burg merkt de zorgen onder de Texelse vissers en boeren bij haar op school. "Veel ouders van leerlingen werken in deze branches, en de leerlingen zelf dachten vaak dat het hun toekomst was. Waarom zou je nog naar school gaan en verder leren als je geen zekerheid hebt dat je dit werk later kunt gaan doen?"

Vlieland

Volgens directeur Iwan Groothuis van het Texelse vakantiepark De Krim - en in het fictieve Texelse kabinet de 'minister van Toerisme en Gastvrijheid' - zou er scherper naar de rapporten van het RIVM moeten worden gekeken. "Kijk naar Vlieland: daar zijn geen koeien en er rijdt geen auto. En toch moet er 95 procent worden gereduceerd. Hoe kan dat? Waar is dat rapport op gebaseerd? Het geeft wel aan dat we nu erg achter elkaar aan lopen en dat we meer moeten luisteren naar mensen die er meer verstand van hebben. En sowieso: dat er is geschoten op een 16-jarige jongen... dat kan toch niet waar zijn? Hoe ver gaan we?"

Het Tesselse kabinet presenteert zich vandaag om 10.15 uur bij het gemeentehuis van Texel aan de Emmalaan in Den Burg. Dan wordt ook de 'premier' onthuld. NH Nieuws is daarbij.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]