Ga naar Content

Proef gaat niet door, sluizenroute blijft dicht: Velsen roept hulp 'Den Haag' in

Velsenaren die dachten binnenkort van de sluizenroute gebruik te kunnen maken, komen bedrogen uit. De proef met de openstelling van de sluizenroute voor auto's gaat niet door, omdat de kosten volgens Rijkswaterstaat te hoog zijn. De gemeente Velsen is teleurgesteld en vraagt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om hulp.

Foto: NH Nieuws

Tot ergernis van de Velsenaren is het traject over het Noordzeekanaal al jaren dicht door de bouw van de grootste sluis ter wereld in IJmuiden. Hoewel die zeesluis inmiddels af is, houdt het ongemak aan. Nu zijn er werkzaamheden aan de Noorder- en Middensluis die de openstelling van de route in de weg staan. Velsenaren willen de sluizenroute als alternatief gebruiken als file staat in de Velsertunnel.

In februari kondigde Rijkswaterstaat aan dat de route 'op proef' zou worden heropend in het tweede kwartaal. Nu die periode voorbij is, zegt RWS in een brief aan de gemeente Velsen dat de route 'niet geschikt is om in groten getale doorgaand gemotoriseerd verkeer te faciliteren.' Er vinden werkzaamheden plaats en dat levert een 'een zeer dynamische verkeerssituatie op (te druk/red.)', aldus Rijkswaterstaat. Er zijn allerlei verkeersmaatregelen nodig om auto's veilig over de sluizen te laten rijden. Dat zou zo'n 1,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Fietsers hebben geluk, zij mogen wel gebruik maken van de route. 

Wijkplatform van IJmuiden-Noord reageert op het nieuws dat de sluizenroute dicht blijft - NH Nieuws

Velsen 'zeer teleurgesteld'

De gemeente Velsen is niet blij met het besluit: "Dit is in tegenspraak met eerdere toezeggingen door RWS." Het college was bovendien niet op de hoogte gesteld dat de proef niet uitgevoerd zou worden. De gemeente vraagt Tjeerd Roozendaal, de hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat om onder andere meer perspectief te bieden, een datum voor de start van de proefperiode en een betere informatievoorziening. Ook wordt er expliciet gevraagd om compensatie voor de inzet van de tweede pont. Die vaart al langere tijd als alternatief voor de gestremde sluizenroute. Inzet van die pont blijkt geen overbodige luxe, bij (veel voorkomende) files voor de Velsertunnel, 'vluchten' automobilisten naar de pont.  

Ook heeft de gemeente een brief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het college vraagt hierin aandacht voor het verkeersprobleem in de IJmondregio en stelt dat het komt door het niet tijdig of volledig beschikbaar stellen van de aanwezige infrastructuur. De minister wordt gevraagd om hulp.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]