Ga naar Content

Sporthal Assendelftse atletiekvereniging wordt crisisopvang voor 225 vluchtelingen

De sporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft wordt ingericht als crisisopvang voor vluchtelingen. De opvang opent in het weekend van 15 juli en blijf tot 1 oktober open. Dat betekent dat er binnen niet kan worden gesport. Buiten gaan de activiteiten gewoon door.

Foto: Lycurgus

De opvang in Ter Apel in Groningen is al tijden overvol. Afgelopen nacht hebben er bijvoorbeeld 30 asielzoekers buiten geslapen, meldt RTV Noord. De vluchtelingen konden wel naar andere locaties, maar die waren ver weg en ze waren bang om afspraken in Ter Apel te missen. 

225 plekken per regio

Omdat de opvang zo vol zit, heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan alle veiligheidsregio's in Nederland gevraagd om 225 plekken vrij te maken voor noodopvang van asielzoekers. In Velsen-Noord komt er vanaf 1 augustus een cruiseschip, dit blijft hoogstwaarschijnlijk een half jaar in gebruik als opvanglocatie.

Ook in Heiloo is vorige week in allerijl een sporthal ingericht met plek voor 175 asielzoekers. NH Nieuws maakte onderstaande reportage.

Tekst loopt door.

sporthal heiloo in gereedheid gebracht voor asielzoekers - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De sporthal van Wormer deed dit jaar al vijf maanden lang dienst als crisisopvang. Deze is begin deze maand gesloten.

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voldoet met de sporthal meteen aan de vraag van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De opvang zal niet altijd helemaal vol zitten, maar tot 1 oktober is er voor 225 mensen een plekje. Het doel is om op 15 juli de eerste vluchtelingen op te vangen, dan zullen er ook mensen zijn die zorgen voor dagbesteding en begeleiding en verzorging.

Maatschappelijke betrokkenheid

"Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons prachtige complex", vertelt Armand Ellsworth, voorzitter van Lycurgus, in het persbericht. De leden van de vereniging en omwonenden van de sporthal ontvangen deze week een brief met informatie over de opvang.

Eerder dit jaar is de hal al een keer benaderd voor noodopvang, maar dit bleek toen niet meer nodig. Op dit moment wordt de hal voorbereid op de komst van de vluchtelingen. De veiligheidsregio laat weten dat mensen op een later moment waarschijnlijk kunnen helpen door spullen te doneren. Wat er precies nodig is, wordt later bekend gemaakt. Den Haag heeft toegezegd te ondersteunen met extra mensen en busvervoer. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]