Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Nieuwe wegafsluiting wacht: wekenlang geen verkeer van Hilversum naar Laren

6 juli 2022, 15.52 uur · Aangepast 6 juli 2022, 16.39 uur · Door Ingmar Meijer

Een nieuwe, maandenlange wegafsluiting staat vanaf maandag 22 augustus op de agenda: Hilversummers kunnen elf weken lang niet meer naar Laren rijden vanwege de aanleg van een rotonde op de N525 tussen La Place en Geologisch Museum Hofland. 

NH Nieuws / Ingmar Meijer

Tot en met vrijdag 4 november gaat dit deel van de Hilversumseweg, een belangrijke verkeersader tussen de Oude Postweg en de Westerheide, op de schop. De provincie Noord-Holland wil dit deel van de N525 veiliger maken en dan met name voor fietsers en voetgangers, zoals scholieren van Laar en Berg. Het vaak haastige oversteken van deze weggebruikers zorgt voor onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties.

Hoewel het langzame verkeer hier helemaal niet mag oversteken, gebeurt dit in de praktijk  regelmatig. Dat komt ook omdat het alternatief, het tunneltje voor langzaam verkeer, eigenlijk door niemand gebruikt wordt.

Steile helling

Fietsers en voetgangers ervaren deze tunnel, die in 2010 is gerealiseerd en de provincie een smak geld heeft gekost, als een onprettige verbinding. Zo is de helling voor veel fietsers te steil, de bocht te scherp en het oppervlak te glad. Die combinatie heeft al tot menig valpartij en ongeluk geleid. 

Verder blijkt dat het tunneltje net even te ver uit de richting ligt van het kruispunt. Dat is een andere reden waardoor het langzame verkeer liever de provinciale weg oversteekt dan om te lopen of te fietsen en onder de Hilversumseweg door te gaan. Overigens gaat de provincie onderzoeken welke aanpassingen te doen zijn. Later dit jaar moet daar duidelijkheid over zijn. 

Tekst gaat verder onder de foto.

NH Nieuws / Ingmar Meijer

In elf weken tijd moet er een langgerekt voorrangsplein komen tussen het wegrestaurant en het Larense museum. Belangrijk om te weten is dat het doorgaand verkeer (lees: de auto's) voorrang hebben. Er komen oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, vóór de oversteekplaatsen worden snelheidsremmers geplaatst, tussen de Hilversumseweg en de ventweg komt een haag die het langzame verkeer leidt naar het voorrangsplein en de bushaltes worden verplaatst.

Al op de agenda

De klus aan de N525 staat al langer op de agenda van de provincie, maar het was wachten totdat de onderdoorgang (geen tunnel, want dat is vanaf 250 meter of langer en deze is 249,50 meter) aan de Oosterengweg in Hilversum klaar is. Voor de werkzaamheden was achttien maanden bedacht, maar dat is gigantisch uitgelopen en duurt nu zo'n 2,5 jaar. De Alexiatunnel gaat zaterdag 6 augustus open, waardoor Hilversummers weer ongehinderd via deze weg richting de A27 of Baarn kunnen rijden. 

Op maandag 15 augustus starten de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf 22 augustus gaat de weg op slot voor het verkeer uit Hilversum. Automobilisten kunnen rijden tot aan de dagrecreatiecamping, maar daar houdt het verkeer op. Het verkeer uit Laren kan in die periode wél gewoon naar Hilversum blijven rijden. 

Omrijden

Tot en met vrijdag 4 november, zoals de planning is, zijn er twee officiële omleidingsroutes. De eerste is zoals gezegd over de Oosterengweg en de andere loopt via de Naarderweg/Ceintuurbaan naar de Amersfoorstsetraatweg in Bussum, waar het verkeer naar de A1 toe kan. 

Nat vingerwerk en de ambulance

Ja, de provincie Noord-Holland heeft contact opgenomen met Geologisch Museum Hofland. Volgens een woordvoerster van het Larense museum zijn er onder meer tekeningen getoond aan hen om uit te leggen wat er precies gaat veranderen voor hun deur. Wat de wegafsluiting precies gaat betekenen voor het museum is onduidelijk. Dat is 'nat vingerwerk', zoals gezegd wordt, maar blij van elf weken geen autoverkeer vanuit Hilversum worden de Laarders niet.
En hoe moet het dan met ambulances en de brandweer, is de vraag die hardop gesteld wordt. Bij Hofland horen ze de hulp- en nooddiensten met enige regelmaat voorbij sjezen. Uit navraag bij de provincie blijkt dat er aan de Hilversum-kant van de weg een slagboom komt, zodat de nood- en hulpdiensten en ook de bussen gewoon gebruik kunnen blijven maken van de Hilversumseweg / N525.
Ook is contact gezocht met La Place. Die waren vooralsnog onbereikbaar voor commentaar. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]