Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Fietsersbond wil weten hoeveel fietsongelukken er gebeuren en opent meldpunt

4 juli 2022, 17.37 uur · Aangepast 4 juli 2022, 19.23 uur · Door AT5

Door onvoldoende registratie is er volgens Fietsersbond Amsterdam slecht zicht op het aantal fietsongelukken in de stad. Om een beter beeld te krijgen van de verkeersveiligheid start de stichting een meldpunt voor fietsongelukken.

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

"Met straten als de Spuistraat, waar het fietspad is weggehaald en de fietsers weer tussen de auto’s
moeten rijden, zijn we terug bij af", aldus de bond. "De fietspaden zien we ook steeds onveiliger worden met (opgevoerde) e-bikes, brede zware cargobikes, fatbikes en racende maaltijd- of boodschappenbezorgers."

Volgens de bond is de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor de registratie van fietsongevallen, maar wordt die taak onvoldoende uitgevoerd. "Zij registreren momenteel enkel politiecijfers, terwijl de politie alleen aanwezig is bij 'ernstige ongevallen'. Zo blijven dus veel fietsongevallen onder de radar."

Door de oprichting van het meldpunt wil de bond een deel van het fietsleed zichtbaar maken en de gemeente aansporen 'haar taak serieus op te pakken'. Omdat het meldpunt volgens de bond niet kan voorzien in een echte en volledige registratie, blijft het tijdelijk in de lucht tot mei 2023.

Privacyregels

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) vindt het goed dat er aandacht is voor de beperkte registratie. "Net als de Fietsersbond vinden wij centrale monitoring hard nodig. Op dit moment kunnen wij helaas alleen de cijfers van de politie krijgen en niet van de ambulance, vanwege privacyregels. Daarom zijn onze cijfers niet compleet. Dat de Fietsersbond nu zelf cijfers wil verzamelen zou ons goed kunnen helpen en ik hoop dat we zo samen meer informatie boven water kunnen krijgen."

Van der Horst laat verder weten dat de gemeente al langer in gesprek is om toegang te krijgen tot de cijfers van de ambulance. "Nu de fietsersbond dit onderwerp nogmaals onder de aandacht brengt kan dit ons helpen zodat we de veiligheid van alle fietsers kunnen verbeteren."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]