Ga naar Content

Padel blijft maar groeien in West-Friesland: tennisbanen worden zelfs opgeofferd

Het lijkt maar niet op te kunnen met de groei van padel in West-Friesland. De mix van tennis en squash is zo populair, dat de ene na de andere baan uit de grond wordt gestampt. Maar is de snelstgroeiende sport van Nederland de zoveelste hype of is het een blijvertje?

Padel blijft groeien in West-Friesland - NH Nieuws

In 2020 waren er nog maar vijf banen in de regio, nu zijn het er al 28. Aan twee daarvan, bij E.T.C. in Enkhuizen, wordt momenteel de laatste hand gelegd. Er is zelfs een tennisbaan voor opgeofferd. "We hebben te maken met een teruglopend aantal leden en hopen dat dit de club een boost geeft", aldus voorzitter Harry de Wit.

Sterker nog, de banen worden pas zaterdag officieel geopend, maar de voorzitter kijkt al verder vooruit. "We horen veel geruchten in de stad dat veel mensen willen padellen. Mocht het echt een vlucht nemen, dan kunnen we uitbreiden naar zeven banen. Dan moeten we wel weer een tennisbaan opofferen, maar daar gaan we wel naar kijken."

'Je redt het niet met alleen tennis'

Veelzeggend over de populariteit is ook het verhaal van T.V. de Hulk in Hoorn. In 2019 hadden ze zoveel leden dat er plannen werden gemaakt voor een extra tennisbaan. "Maar tijdens corona raakten we ineens 70 leden kwijt aan T.V. Hoorn, waar ze konden padellen", legt voorzitter Arthur Henar uit.

Het plan voor de extra tennisbaan ging de prullenbak in. En in augustus wordt gestart met de aanleg van vier padelbanen, die in oktober opgeleverd moeten worden. "We zijn echt wakker geschud. Je steekt je kop in het zand als je denkt dat je het met alleen tennis redt."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Bij T.V. Hoorn is de animo zo groot, dat er een ledenstop is afgekondigd. En vanwege drukte heeft H.T.C. Santana in Hoogkarspel vorige maand een derde baan geopend. "Af en toe dacht je: laten we woensdagavond even padellen. Maar dan was het al helemaal vol", vertelt padeller Cas. 

Bij de club spreken we ook Ron Keesman. De tennis- en padeltrainer maakt de groei van dichtbij mee. "Ik zie steeds meer kinderen lessen en ook vrij spelen. Ze worden ook steeds fanatieker, dus dat is heel erg leuk."

Aan hem de vraag wat het geheim is achter het succes van padel. "Het is redelijk makkelijk te leren. Het is gezellig, je speelt altijd twee tegen twee. En je speelt in relatieve korte tijd veel punten."  

Groei zet door

Bij de tennisbond KNLTB, waar padel sinds een paar jaar onder valt, kijken ze niet meer op van de groei. Volgens Frank Neering, programmamanager padel, is de sport meer dan een hype.  "Uit onderzoek bleek laatst dat er nog steeds een enorme groeipotentie is. Tot 2026 verwachten we dat de steile lijn door zal zetten. Daarna zwakt het waarschijnlijk wat af."

Behalve de mogelijkheid om nieuwe - en vaak ook jongere - leden te werven, biedt het volgens Neering een extra voordeel voor tennisverenigingen. "Op bepaalde momenten worden de banen ook aan niet-leden verhuurd. Dat levert extra inkomsten op en kan er ook toe leiden dat ze uiteindelijk alsnog lid worden."

Tekst gaat verder onder de foto

Hoornse padelpionier Ruud van Hees - Foto: Ruud van Hees

Ook Ruud van Hees heeft de sport enorm zien groeien. In 2017 kwam de Horinees, toen nog tennisleraar en eigenaar van een tenniswinkel, ermee in aanraking. "Bij T.V. Hoorn kwamen de eerste banen, dus wilde ik er meer van weten. Ik was gelijk verkocht. Het is dynamisch, snel en ook enorm verslavend."

Daarna ging het snel. Hij begon competitie te spelen en belandde bij het Nederlands veteranenteam. Een jaar later stond hij op het WK voor veteranen in Spanje. "Het was toen nog niet van zo'n hoog niveau. Maar dan kom je wel in een netwerk terecht."

Trainers opleiden

Hij was één van de eersten die een opleiding tot padeltrainer volgde en inmiddels werkt hij volledig voor de bond. "Ik ben leercoach. Dus ik ben verantwoordelijk voor het opleiden van padelinstructeurs." Tennissen heeft hij al een hele tijd niet meer gedaan. "Ik zit af en toe ook als co-commentator bij Ziggo Sport. Ik heb m'n handen vol aan padel."

Ook hij ziet de voordelen voor tennisclubs. "Je verhoogt je continuïteitswaarde van je vereniging. Natuurlijk trekt het ook nieuwe leden. Maar ook mensen die niet meer willen tennissen, kunnen padellen en blijven dus bij de club."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]