Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Tienduizenden peuken van West-Friese straten gehaald tijdens schoonmaakactie

2 juli 2022, 20.54 uur · Aangepast 5 augustus 2022, 17.00 uur · Door Christian Olijve

Tientallen vrijwilligers hebben vandaag in West-Friesland tienduizenden sigarettenfilters opgeruimd. Ze deden mee met de landelijke actie 'Plastic PeukMeuk' om rokers ervan bewust te maken dat peuken op straat gooien slecht is voor het milleu en de natuur. Zo is het giftig voor vissen en kan één peuk wel acht liter water vervuilen. 

Onder andere in Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Andijk en Wervershoof gingen de vrijwilligers door de benen om de peuken op te ruimen.

De actiedag was een succes. Zo werden in Hoorn al ruim 22.000 peuken van straat gehaald. In Enkhuizen werden 15.000 sigarettenfilters opgeruimd en in Medemblik liggen er 14.000 minder peuken op straat. In Andijk waren dat er zo'n 3.500.

Eén van de 'peukenpakkers' is Judith van Duijne. Ze rookte vroeger zelf ook en gooide de peuken regelmatig op straat: "Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het zo schadelijk is. Er zit nog altijd plastic in die filters, maar ook andere schadelijke stoffen als nicotine", vertelde ze al eerder aan NH Nieuws vlak voor de landelijke actie. 

Asbakken

De verzameling wordt opgestuurd naar een bedrijf. Hier worden de filters samengeperst in de vorm van een asbak, zodat uiteindelijk minder peuken op straat belanden. 

Hoeveel peuken er landelijk zijn opgehaald, is op dit moment nog niet bekend. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]