Ga naar Content
HOORN

Historische schepen van afvalplastic passen in die tijd: "Vroeger was alles circulair"

2 juli 2022, 12.00 uur · Aangepast 2 juli 2022, 12.48 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

Edwin ter Velde bouwde eerder al een 17de-eeuwse VOC-werkboot van afvalplastic en nu gaat hij voor een maatje groter. "Het uiteindelijke doel is een fluitschip, wat een 17de-eeuws vrachtschip is, maar nu eerst een zogeheten speeljacht", vertelt Edwin. 

Nederlandse scheepsbouwers bouwden als eerste in de wereld een schip puur en alleen voor de lol. "In de 17e eeuw klotste het geld tegen de plinten", zegt Ab Hoving, die als expert geldt als het gaat om dit soort schepen. "Mensen toonden hun welvaart met deze schepen, het waren een soort 'patserbakken'."

De schuiten waren daarnaast ook innovatief, omdat deze door slechts één persoon bestuurd kon worden. "Niet dat de eigenaar het zelf bestuurde. Nee, die zat met zijn vrienden, een biertje en pijpje te genieten", vertelt Ter Velde lachend.

Tekst gaat door onder de video.

Historische schepen van afval plastic passen in die tijd - NH Nieuws

Het is alleen nog niet zover. Op dit moment hebben de bouwers alleen nog het begin van het frame van het schip af. "Dit zijn volgens mij wél meteen de moeilijkste dingen, al kan de praktijk mij nog wel eens ongelijk geven", lacht Ter Velde. Hij verwacht eind dit jaar of begin volgend jaar het schip klaar te hebben.

"Dan gaan we lekker over het Markermeer varen, kunnen mensen ook mee", verklapt Ter Velde. Die glundert bij de gedachte dat je straks kunt rondvaren in de inhoud van een prullenbak. "Dat is toch gaaf. Het bestaat uit oude shampooflessen en ander soort plastic."

Hoving, die Ter Velde waar nodig adviseert tijdens de bouw, had er in het begin weinig vertrouwen in. "Ja, ik word wel eens vaker benaderd door mensen die enthousiast zijn over het project. Edwin wil het dan ook nog eens van afvalplastic maken. Uiteindelijk ben ik nu wel om, hoor."

Circulaire maatschappij

Ondanks dat in de 17de eeuw schepen van hout werden gebouwd in plaats van plastic, vindt Hoving het project van Ter Velde wel in die tijd passen. "Vroeger was alles circulair. Kleding werd gedragen tot het uit elkaar viel en daarna werd er nog eens papier van gemaakt. Het hergebruiken van afvalplastic past dus heel erg goed in de 17de-eeuwse gedachte."

Deze gedachte wil Ter Velde ook graag meegeven. "Je gooit plastic weg, terwijl er nog zulke mooie dingen van gemaakt kunnen worden."

Ter Velde is ooit begonnen met afvalplastic, omdat hij een rol wil spelen in de transitie naar een circulaire maatschappij. "Dan ga je onderzoek doen naar plastic en kom je er achter dat het niet aan het plastic ligt, maar aan ons."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]