Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Buurtbewoners bepalen: parkeerplaatsen eruit, groen en fietsenrekken erin

4 juli 2022, 07.27 uur · Door Michael van der Putten

Buurtbewoners van de Vroomstraat en Holsteijnstraat in Haarlem steken collectief de handen uit de mouwen. Ze hebben er namelijk besloten om alle parkeerplekken voor de auto's om te ruilen voor fietsenrekken en bloemenperkjes. 

Parkeerplekken eruit, groen erin - NH Nieuws

"We bedachten dit op een buurtbarbecue in 2019", zegt een van de initiatiefnemers Bou Verhoef, die samen met een buurman bezig is om een fietsenrek te plaatsen. "We hebben toen de aanvraag bij de gemeente gedaan. Uiteindelijk kregen we, ook door corona, pas afgelopen april toestemming om de parkeerplaatsen weg te halen." 

Gefronste wenkbrauwen 

De gemeente heeft het 'groene idee' financieel bijgestaan en het was wel spannend of dat zou gaan gebeuren. Het is namelijk de eerste keer dat bewoners met dergelijke plannen kwamen, waarin ze ook nog eens alles zelf zouden doen.

"We hebben geld gekregen van de gemeente Haarlem om dit te doen. Omdat we hebben besloten alles zelf te doen, besparen we kosten aan bijvoorbeeld Spaarnelanden die anders het groen zouden moeten plaatsen. Hierdoor blijft er meer geld over dat we kunnen besteden aan mooie planten en de fietsenrekken", aldus Verhoef.

"We moesten wel even kijken hoe met dit idee om te gaan"

Michiel Groothuis gemeente Haarlem

Vanuit de gemeente was Michiel Groothuis betrokken bij dit project. "We moesten wel even kijken hoe met dit idee om te gaan toen het binnenkwam. Maar het sluit wel goed aan bij het beleid van de gemeente. En ik als opbouwwerker vind het tof om dit soort ideeën te ondersteunen. Want zo maak je samen je eigen straat." 

En de auto's

Dat er nu geen parkeerplekken meer zijn, vinden de buurtbewoner helemaal niet erg. Al was er wel een voorwaarde nodig dat er een alternatief gevonden zou worden.

"Een geschikte plek hebben we zeker gevonden", zegt Verhoef. "Wij kunnen met de vergunning die we al hadden nu onze auto honderd meter verderop in de parkeergarage zetten. Die garage stond grotendeels leeg. Zo heb je een win-winsituatie."

Het project is er voor een jaar. Na die tijd wordt er geëvalueerd en gekeken of het door zal gaan.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie