Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

West-Friezen ruimen sigarettenfilters op: 'Meer bewustzijn nodig over schadelijkheid'

2 juli 2022, 08.00 uur · Aangepast 5 augustus 2022, 17.07 uur · Door Marije de Nijs

"Een sigaretfilter vervuilt al acht liter water, dat is ontzettend veel." Laat dat nu precies de reden zijn waarom Judith van Duijne vandaag, met tientallen andere vrijwilligers in West-Friesland, aan de slag gaat om zoveel mogelijk peuken op te ruimen tijdens de landeijke actiedag 'Plastic PeukMeuk'. 

Vrijwilligers zijn druk bezig in de binnenstad van Enkhuizen - WEEFF / Peter Goedhart

Volgens Judith weten veel mensen niet hoe schadelijk de filters van sigaretten zijn. "Dat wordt ontzettend onderschat. Er zit nog altijd plastic in die filters, maar ook andere  schadelijke stoffen als nicotine." Na het weggooien op straat, in de bosjes of een put, komt het uiteindelijk terecht in het milieu of de natuur. "Eén sigaretfilter vervuilt al acht liter water."

Vroeger rookte Judith zelf ook. "Ik gooide ze ook altijd op straat. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het zo schadelijk is." Totdat ze zelf bezig was met zwerfvuilinitiatieven en erachter kwam dat er een speciale dag was om sigaretresten op te ruimen. "Toen leerde ik hoe verkeerd het is om het zomaar weg te gooien."

De 'opbrengst' na een ochtendje rapen - WEEFF / Peter Goedhart

Inmiddels is Judith tien jaar verder, rookt ze niet meer en ziet ze de filters overal liggen. "Het zijn er heel veel. En weet je: ze zijn best lastig om te pakken. Zeker als de peuken tussen de straatstenen in liggen. Of in een put, dan kunnen we er al helemaal niet bij."

Groep steeds groter

In West-Friesland wordt er vandaag op vijf plekken opgeruimd. Dat gebeurt in Medemblik, Wervershoof, Andijk, Hoorn en Enkhuizen. "Ik zie dat de groep steeds groter wordt. Dat is goed zichtbaar in West-Frieslans, ook scholen die mee willen doen. Op deze manier creëren we steeds meer bewustwording."

Quote

"We hadden vorig jaar ongeveer 10.000 peuken, daar willen we wel overheen"

Judith van duijne

Judith heeft al flink wat aanmeldingen gehad om mee te helpen met opruimen. "Het zijn allemaal vrijwilligers. Ook mensen die normaal in zwerfafvalgroepen meelopen. Zij ergeren zich vaak aan sigaretten, omdat ze zo lastig op te rapen zijn." Maar één van die vrijwilligers heeft volgens Judith daar iets op bedacht: een spijker vastgetimmerd aan een grijper. "We gaan vandaag kijken of het werkt."

Judith gaat straks zelf opruimen in Enkhuizen. "We hadden vorig jaar ongeveer 10.000 peuken opgehaald, daar willen we wel overheen. Zodat we ook een statement kunnen maken."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]