Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Samantha's drang naar gezond eten werd haar bijna fataal

1 juli 2022, 14.15 uur · Aangepast 1 juli 2022, 16.40 uur · Door Jasper Leegwater

Samantha Bakkum uit Heemskerk heeft een lange en heftige periode achter de rug. Haar drang om gezond te eten en leven veranderde in een obsessie. Uiteindelijk resulteerde haar 'gezonde eetgedrag' in de ziekte orthorexia nervosa, waar ze acht jaar last van had. Extreem ondergewicht was het gevolg. "Ik woog 45 kilo op het dieptepunt", vertelt ze in de documentaire 'Ziek Gezond', die vandaag wordt uitgezonden op NH Nieuws. 

De diagnose van Samantha heeft een tijd op zich laten wachten. Orthorexia nervosa is nog niet heel bekend.  Samantha legt uit: "Je raakt geobsedeerd met gezond eten waardoor het eigenlijk niet meer gezond is."

Na veel en lang praten en nadenken, kwam Samantha erachter waar haar obsessieve gedrag vandaan kwam. Dat vertelt ze in een gesprek bij Spitstijd op NH Radio: "Ik kom uit een heel talentvolle familie. Ik had het idee dat ik nergens talent voor had tot ik merkte dat ik erg goed was in gezond eten. Daar ben ik in doorgeslagen."

Mensen in haar omgeving reageerden altijd positief op de gezonde keuzes die ze maakte, waardoor ze er alsmaar mee door wilde gaan. "Als je een taartje kan laten staan bij een verjaardag, vinden mensen dat knap. Dat je daar 'nee' tegen kan zeggen."

Bekijk hier de documentaire 'Ziek Gezond' over Samantha:

'Ziek Gezond' over Samantha Bakkum uit Heemskerk - NH Nieuws

Dat het gezonde eten niets met een negatief zelfbeeld te maken heeft, was voor Samantha al die tijd duidelijk. "Afvallen was nooit mijn intentie. Ik vond mezelf tijdens deze periode er niet mooi uitzien, maar de gedachte dat ik gezond bezig was, zorgde ervoor dat ik doorging met het extreem gezonde eten."

Toch viel Samantha logischerwijs af door de eetkeuzes die zij maakte. "Uiteindelijk heb ik toen tegen mijn huisarts en mijn moeder gezegd dat het niet goed ging. Ik woog 45 kilo op het dieptepunt."

Tekst gaat door onder de foto. 

Samantha's moeder heeft achteraf het gevoel gehad dat ze eerder professionele hulp in had kunnen schakelen. Ze zegt daarover: "Als je de foto's ziet, dan schrik je. Ik zweer bij de opname in de kliniek want daar kregen we hulp, kreeg zij hulp."

Er bovenop gekomen 

Op het traject in de kliniek kijkt Samantha zeer tevreden terug. "Het was heel erg fijn. Ik voelde dat ik een soort stok achter de deur had om normaal te gaan eten. Ik had geen normaal leven meer en wilde zo graag weer normaal zijn. Daar had ik echt hulp bij nodig. In de kliniek leerde ik weer zes keer per dag te eten. Ik eet nu gewoon weer een taartje op een verjaardag, haha."

Samantha is inmiddels beter. Ook mentaal voelt ze zich een stuk sterker: "Ik leef nu mijn leven en ben oké met wie ik ben. M'n leven gaat weer de goede kant op. Ik ben helemaal tevreden met de weg die ik bewandel. Ik zoek niet meer naar iets waar ik heel goed in moet zijn of in uit moet blinken."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]