Ga naar Content

Schrijven over het verlies van je kind: Haarlemse stichting genomineerd voor prijs

De Haarlemse stichting Nooit Voorbij, die ouders helpt met het verwerken van het verlies van een kind, is genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijzen 2022. NH Nieuws zendt vanaf zondag in een vierdelige programmareeks de weg naar de prijsuitreiking uit op televisie. Hierin wordt de stichting samen met vijf andere vrijwilligersteams gepresenteerd.

Foto: Stichting Nooit Voorbij

"Ik heb mijn team opgegeven omdat ik supertrots op ze ben", vertelt oprichter Mirjam Louwen-van Bekkum. "Onze vrijwilligers zijn allemaal ouders die te maken hebben met verdriet en die andere mensen helpen. Ze proberen er toch iets van te maken."

Stichting Nooit Voorbij helpt ouders van overleden kinderen met de verwerking van het verlies, onder andere door ze hun verhaal op te laten schrijven. Deze verhalen worden gebundeld in een boek. "Het meest recente verhaal gaat over een kind dat pas twee maanden geleden overleden is", vertelt Louwen-van Bekkum. "Het is goed dat de ouders een doel krijgen, ze kunnen de dood van hun kind een plekje geven door erover te schrijven. Dat is ook het doel van de stichting."

Begeleid door Abdelkader Benali

Nu dingt Stichting Nooit Voorbij dus officieel mee naar de Nationale Vrijwilligersprijzen in het programma 'Hoe doet die nieuwe het?'. In deze vierdelige serie loopt schrijver Abdelkader Benali een dag mee met de stichting als schrijfcoach voor de ouders. "Hij heeft heel nuttige tips gegeven", vertelt Louwen-van Bekkum, die zelf ook een boek heeft geschreven over haar overleden zoontje. "Meestal geef ik zelf de cursussen, dus voor mij was het ook wel fijn."

Bekijk hier aflevering 1 waarin Stichting Nooit Voorbij met vijf andere initiatieven meedingt met de Nationale Vrijwilligersprijzen. Op 3 juli vanaf 17.10 wordt deze aflevering elk half uur herhaald op tv bij NH Nieuws.

Hoe doet die nieuwe het? - Aflevering 1 - NH Nieuws

De belangrijkste tip die Benali aan de schrijvers geeft is: 'begin gewoon, dan komt de rest vanzelf'. "Focus je op een herinnering die emotie oproept. Een roman begint met een zin, een halve pagina, dan een pagina. Niet te lang wachten en laat het lezen aan anderen."

Begrip

"Het is een creatief proces, het is niet rationeel of chronologisch", gaat Benali verder. "Het is emotioneel, er zijn angsten en onzekerheden. Die heb je ook nodig om het verhaal te kunnen schrijven. Maar dat kan alleen als je mensen om je heen hebt die het een beetje begrijpen."

"Mensen vragen best wel vaak aan ons of we dan de hele dag aan het huilen zijn" 

Mirjam Louwen-van Bekkum, Stichting Nooit Voorbij

En juist dat is de kracht van Stichting Nooit Voorbij, het samenbrengen van mensen die elkaars situatie begrijpen. Maar dat betekent niet dat de ouders alleen hun verdriet met elkaar delen, zegt Louwen-van Bekkum. "Mensen vragen best wel vaak aan ons of we dan de hele dag aan het huilen zijn. Maar dat is dus niet zo." 

Monumentje 

"We zijn echt samen met iets bezig en we proberen de dood minder zinloos te maken, door anderen te kunnen helpen", gaat Louwen-van Bekkum verder. "En door er toch nog iets van betekenis aan te kunnen geven, hoe zwaar het ook is. Met het boek kunnen ouders een monumentje maken voor hun kind en het schrijven kan ze ook even uit hun verdriet halen."

Bekijk hieronder aflevering 2, waarin Abdelkader Benali zich buigt over de vraag: 'hoe geef je vorm aan verlies met woorden?' Op 4 juli wordt de aflevering op tv bij NH Nieuws elk uur herhaald vanaf 17.40 uur.

Hoe doet die nieuwe het? - Aflevering 2 - NH Nieuws

De stichting helpt ouders, broertjes en zusjes van overleden kinderen niet alleen door het opschrijven van hun verhaal. "De vrijwilligers organiseren rouwevenementen met andere ouders die een kind verloren hebben, maar ook voor broertjes en zusjes van een overleden kind. Daar worden dan lezingen gehouden en workshops gegeven", legt Louwen-van Bekkum uit.

"We bieden ook psychologische hulp. Een soort EHBO voor ouders die hun kind zijn verloren"

Mirjam Louwen-van Bekkum, Stichting Nooit Voorbij

Daarnaast kunnen ouders via Stichting Nooit Voorbij psychologische hulp krijgen van (vrijwillige) professionals, als ze bijvoorbeeld nog op een wachtlijst staan bij andere instanties. "Eigenlijk een soort EHBO voor ouders die hun kind zijn verloren", zegt Louwen-van Bekkum.

Bekijk hieronder aflevering 3. Na minuut tien is een lied van Bastiaan Ragas te horen dat hij speciaal voor de stichting heeft gemaakt. Op 5 juli wordt deze aflevering op tv bij NH Nieuws vanaf 17.40 uur elk uur herhaald.

Hoe doet die nieuwe het? - Aflevering 3 - NH Nieuws

Zo is psycholoog Leoniek van der Maarel ook aanwezig bij de schrijfsessies. "Niemand begrijpt beter wat je doormaakt dan iemand die hetzelfde meemaakt. En dat is natuurlijk wat Stichting Nooit Voorbij fantastisch goed doet, het lotgenotencontact op gang brengen", zegt ze.

"Mensen voelen zich erkend en herkend in hun verdriet en elkaar", gaat ze verder. "Dat is ongelooflijk waardevol, want in de omgeving haakt iedereen af na drie maanden. Dat is heel rot om te zeggen, maar dat is wel de realiteit. Uit onmacht ook. En lotgenoten snappen precies wat je moet zeggen en wat je niet moet zeggen."

Daar werd niet over gepraat

Dat herkent een deelnemer. "Het uit de taboesfeer halen van praten over je verdriet, je emoties mogen tonen. Maar ook een stukje herkenning vinden. Vroeger werd er niet over gesproken. Nu mogen we het verdriet delen, maar met name ook de liefde die je voelt voor je kind."

"Het contact met elkaar is ongelofelijk waardevol, want in de eigen omgeving haakt iedereen af na drie maanden"

Leoniek van der Maarel, Psycholoog

Een andere vrijwilliger voegt daaraan toe: "We krijgen ook heel veel reacties van ouderen. Mensen die veertig of vijftig jaar geleden hun kind zijn verloren en die nu zeggen, 'We praten aan de eettafel met elkaar over ons kind. Dat hebben we nooit gedaan'."

Vriendschappen

Na de meeloopdag besluit Benali dat hij vrijwilliger wil worden bij Stichting Nooit Voorbij. Daar is Louwen-van Bekkum blij mee. Zo kan hij meegaan met de schrijfweekenden, waarbij zij met alle schrijvers voor een paar dagen een huis huren om te schrijven. "Daar bouw je dan heel hechte banden op met de andere ouders en dat is fijn, omdat je samen aan een boek werkt. Er ontstaan daar echte vriendschappen."

Die hechte banden zijn Benali ook niet ontgaan: "Ik ben echt verbaasd dat je in zo'n korte tijd zo'n mooie club van mensen bij elkaar hebt. Waar vriendschappen zijn ontstaan, waar mensen zich veilig voelen, waar mensen tot hun recht komen en een plek hebben gevonden om hun verhaal te vertellen. Dat is uniek."

Benieuwd of Stichting Nooit Voorbij de winnaar wordt van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2022? Bekijk de prijsuitreiking tijdens de laatste aflevering van 'Hoe doet die nieuwe het?' op woensdag 6 juli vanaf 17.40 uur bij NH Nieuws. Ook het Amsterdamse Oma's Soep dingt mee.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]