Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Beverwijks raadslid werkt toch mee aan onderzoek naar extreem-rechtse banden

30 juni 2022, 15.49 uur · Aangepast 30 juni 2022, 18.11 uur · Door Redactie

Het Beverwijkse raadslid Halil Koçak is toch bereid om mee te werken aan een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de Grijze Wolven, een Turkse extreem-rechtse organisatie. Dat heeft hij vanochtend gezegd in een gesprek met burgemeester Smit. Eerder had hij medewerking aan een verder onderzoek geweigerd.

Gemeentehuis Beverwijk - Gemeente Beverwijk

Dinsdagavond maakte Koçak bekend zich terug te trekken als kandidaat-wethouder voor Samen Lokaal in Beverwijk. Op Twitter werd een brief openbaar gemaakt die Necker en Van Naem, het bureau dat het onderzoek heeft gedaan naar Koçaks vermeende banden met de Grijze Wolven, naar burgemeester Martijn Smit heeft gestuurd.

In deze brief staat dat Necker en Van Naem onderzoek heeft gedaan 'naar de betrokkenheid van de kandidaat-wethouder en/of zijn nabije netwerk bij de Grijze Wolven. Brengt dit risico's met zich mee, en zo ja, welke.'

Van gedachten veranderd

Vorige week vrijdag is een gesprek geweest met Koçak, toen weigerde hij een verder onderzoek naar zijn betrokkenheid. Na een gesprek vanochtend met burgemeester Smit, is hij toch van gedachten veranderd. "Ik waardeer deze stap van de heer Koçak die mijns inziens nodig is om de benodigde transparantie voor het functioneren van onze gemeenteraad ruimte te bieden", zegt Smit in een reactie.

Tekst gaat verder.

Dit betekent dat onderzoeksbureau Necker en Van Naem het onderzoek weer gaat oppakken. De onderzoeksvraag wordt aangepast, aangezien de vraag zich niet meer richt op de benoembaarheid als wethouder. De planning en looptijd van het onderzoek is nog niet bekend.

Geuzenteken

Na de overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen zou Koçak naast Ali Bal de tweede wethouder worden voor Samen Lokaal. Twaalf dagen geleden echter gaf burgemeester Martijn Smit opdracht voor een extra onderzoek naar de kandidaatstelling.

Het Noordhollands Dagblad meldde eerder dat er foto's boven water waren gekomen waarop Koçak te zien is bij een bijeenkomst van de Grijze Wolven en daar de groet van deze organisatie brengt, het geuzenteken waarmee met de vingers een wolvenkop wordt uitgebeeld. Wie Koçak opvolgt als kandidaat-wethouder is nog niet bekend.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]