Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Boeren Hollands Kroon trekken naar gemeentehuis met motie: "Geen stro of ander spul"

30 juni 2022, 17.54 uur · Aangepast 1 juli 2022, 09.35 uur · Door Jeroen Langenhof

Naar verwachting zullen vanavond tientallen boeren op hun trekker naar het gemeentehuis van Hollands Kroon rijden om daar een motie te overhandigen. Ook zal een boerin tegenover de raad een persoonlijk verhaal houden over de verwachte impact van de stikstofwet op hun bedrijf. Melkveehouder Barry van der Burg uit Wieringerwerf schreef de motie die gesteund wordt door LTO Hollands Kroon en als doel heeft om de gemeente aan hun zijde te krijgen.

Caspar Huurdeman Fotografie Baarn

Via een Facebook-bericht worden boeren opgeroepen zich aan te sluiten bij de actie van vanavond. In het bericht staat verder uitdrukkelijk: 'Geen stro of ander spul'. "De insteek is juist om samen met de gemeente op te trekken", licht van der Burg toe. Volgens de melkveehouder is het belangrijk de samenwerking op te zoeken omdat volgens hem in Den Haag elke redelijkheid is verdwenen.

"Je ziet dat er heel veel suggesties worden aangedragen door bijvoorbeeld de commissies Remkes en Hordijk", aldus van der Burg. "Ook vanuit de landbouw worden allerlei oplossingen geboden waar in principe morgen mee gestart kan worden. Maar alles wordt in Den Haag aan de kant geschoven. Men ramt gewoon door en dat klopt niet."

Quote

"Boeren zien met deze plannen hun levenswerk met één pennenstreek doorgehaald worden"

barry van deR burg, melkveehouder

Een kaartje van het ministerie waarop de geplande stikstofreductie staat aangegeven, is bij de boeren van Hollands Kroon ingeslagen als een bom. "Op basis van zo'n kaartje zien mensen hun hele levenswerk en hun toekomstdroom met één pennenstreek doorgehaald worden", zo constateert van der Burg in zijn omgeving. "Dat maakt mensen wanhopig en heel verdrietig. Vandaar dat we ons graag willen laten zien vanavond en hopen we van harte dat de gemeente achter ons komt staan. Hopelijk kunnen we dan samen Den Haag overtuigen dat we er uiteindelijk samen uit moeten komen. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]