Ga naar Content

Huisartsen in actie tegen hoge werkdruk: "Er komt steeds meer op ons bordje"

De torenhoge werkdruk, het niet kunnen vinden van een goede locatie voor een nieuwe praktijk en de administratieve rompslomp. Voor huisarts Shulini Soekhoe-Mahesh uit Zuidoost is het de dagelijkse realiteit en daar heeft ze genoeg van. Ze staat morgen met duizenden andere huisartsen op het Malieveld in Den Haag om te protesteren. 

Dokter Soekhoe-Mahesh heeft een aantal jaar haar eigen praktijk en in die periode zag ze de taken die moet uitvoeren toenemen. Het is voor haar dan ook geen vraag of ze naar Den Haag zal afreizen. Ze wil haar stem laten horen. "Vroeger werden patiënten met suikerziekte gecontroleerd in het ziekenhuis, nu gebeurt dat allemaal bij de huisarts", legt ze haar frustratie uit. "Er komt steeds meer op ons bordje, omdat het efficiënter en goedkoper zou zijn. Dat is in de loop der jaren steeds meer geworden."

Foto:

Huisvesting

Er worden tussen 5.000 en 10.000 mensen verwacht op het Malieveld. Niet alleen huisartsen, ook doktersassistenten en praktijkondersteuners zullen aansluiten. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)  is de maat vol voor de hele sector. Een belangrijk punt tijdens het protest is het gebrek aan betaalbare huisvesting. Er moet meer ruimte gecreëerd worden voor de huisarts. Daar is dokter Soekhoe-Mahesh het roerend mee eens, want zij probeert al ruim twee jaar een nieuwe locatie te vinden voor haar praktijk. De post is nu gevestigd in een flatwoning aan Huigenbos in Zuidoost.

Ze hoopt dat de politiek in Den Haag openstaat voor verandering. "Aandacht voor de huisarts, voor de wachttijden, voor de huisvesting, voor meer tijd per patiënt", somt ze op. "Het komt uiteindelijk iedereen ten goede. Dus er moet in het zorgakkoord aandacht voor komen en afspraken worden gemaakt voor de langere termijn zodat we onszelf voor de komende jaren meer lucht geven."

Foto:

"Het mag niet zo zijn dat je naar een andere wijk moet om de juiste zorg te krijgen"

huisarts Shulini Soekhoe-Mahesh

Daphne Tabak, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de Huisartsen Vereniging, merkt dat het in de stad moeilijk is geschikte ruimte te vinden voor praktijken. "De huur voor huisartsen wordt steeds duurder en dat zorgt ervoor dat steeds meer huisartsen uit de stad vertrekken en dus heb je geen huisarts in de buurt", vertelt Tabak. "Er zijn ook een hoop praktijken die geen nieuwe patiënten aannemen en zo kom je in een vastgelopen patroon."

Aanpak wachtlijsten

Naast huisvesting wordt er ook ingezet op andere knelpunten. Zo moet er  meer tijd voor patiëntenzorg komen, want nu moet binnen een bezoek ook alle administratieve last gedaan worden. De huisartsen willen dat het standaard 15 minuten wordt. Daarnaast willen ze dat de wachtlijsten worden aangepakt van onder andere de GGZ en bij andere zorgverleners. Door deze partijen moet wachttijdopvang worden geboden aan patiënten die op een wachtlijst staan.

Nieuwe richtlijn

Het zijn geen problemen die pas ontstaan zijn, maar de LHV vindt het nu tijd voor actie. "Het kabbelt al een tijdje voort en komt niet goed onder de aandacht", aldus Tabak. "Er zitten nu veranderingen aan te komen met een nieuwe richtlijn en we hopen daarom nu de problemen voor te zijn."

Daar sluit huisarts Soekhoe-Mahesh zich bij aan. "We moeten een grens trekken als huisartsen, juist om ervoor te zorgen dat elke patiënt nog steeds recht en mogelijkheden heeft voor een huisarts", geeft ze aan. "Het mag niet zo zijn dat je naar een andere wijk moet om de juiste zorg te krijgen. We moeten nu opstaan voor ons mooie vak."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]