Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Bussumse hoofdverdachte afpersing fruitbedrijf mogelijk ruim 26 jaar de cel in

29 juni 2022, 15.23 uur · Aangepast 29 juni 2022, 18.00 uur · Door Sjoerd Stoop

Bussumer Ali G., de hoofdverdachte in de geruchtmakende afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot uit Hedel, hangt een celstraf van 26 jaar en 7 maanden boven het hoofd. Dat is de eis van de officier van justitie. De verdachte perste het Gelderse fruitbedrijf bijna twee jaar lang af, nadat er 400 kilo cocaïne tussen de bananen werd gevonden door de politie. De directie, hun familieleden, medewerkers en ex-medewerkers waren hun leven daarna niet zeker.

Google Streetview

Na de grote coke-vondst begonnen de angstaanjagende afpersingen van de Bussumer en meerdere van zijn handlangers. De groep eiste 2,5 miljoen euro aan 'schadevergoeding'. Toen dat niet betaald werd, waren er verschillende explosies en branden bij huizen van medewerkers van het fruitbedrijf. Op een familielid van een directielid werd een mislukte aanslag gepleegd. 

De afpersingen en aanslagen zorgden meer dan een jaar geleden voor een schokgolf. Al met al was er sprake van zo'n vijftien aanslagen, waarvan de officier van justitie er negen bestempelt als poging tot moord.

Ali G. wordt gezien als het grote brein achter de afpersingen en de aanslagen. De officier van justitie spreekt van 'een terreurcampagne die zijn weerga niet kent'. 

Doodsangsten

Justitie wijst erop dat door de langdurige afpersingen honderden gezinnen van medewerkers van het fruitbedrijf in angst leven, zonder dat G. zich ook maar een moment bekommerde om wat hij aanrichtte. "Honderden onschuldige gezinnen van werknemers van het fruitbedrijf leven al jaren in angst en vrees in hun eigen woning, juist een plek waar iedereen zich veilig wil kunnen voelen", aldus de officier. Na zijn aanhouding ging G. zelfs vanuit de gevangenis door met het regelen van de aanslagen.

Van de mensen wie hij dwong de aanslagen te plegen - veelal jonge handlangers - heeft G. ook de levens verwoest, stelt justitie. Enkele van de handlangers werden eerder al veroordeeld tot lange celstraffen. Anderen staan vanaf volgende week terecht. 

De forse strafeis van 26 jaar en 7 maanden is de maximale straf. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]