Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Schiphol slaat aanbod piloten af: ze mogen niet aan de slag als beveiliger

29 juni 2022, 09.23 uur · Aangepast 29 juni 2022, 12.56 uur · Door Doron Sajet

Schiphol heeft een aanbod van piloten om deze zomer de beveiligers op de luchthaven bij te staan, van de hand gewezen. Met hun voorstel hopen de vliegers zoveel mogelijk vakanties te redden, maar volgens de luchthaven is het onmogelijk om mensen halsoverkop als beveiliger in te zetten.

Drukte op Schiphol - Ruben Toren

Pilotenvakbond VNV meldt dat Nederlandse piloten aanstaande zomervakantie de beveiligers op Schiphol te hulp willen schieten om de chaos te verminderen. 

Vanwege een groot personeelstekort bij de beveiliging worden er deze zomer honderden vluchten geschrapt en stelt de luchthaven een maximumaantal passagiers per dag in. Een deel van de vluchten zijn verplaatst naar onder meer Rotterdam, Eindhoven en Luik. Voor een aantal vakantiegangers vallen de reisplannen helemaal in het water.

Nog elke dag staan er lange rijen voor de beveiligingscontrole op Schiphol, omdat er te weinig beveiligers zijn. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) hoopt met het aanbod de grote kans op een zomerchaos te verminderen. Nederlandse piloten zijn al in het bezit van een Schipholpas en zijn gescreend door de AIVD, een voorwaarde om in beveiligd gebied te werken op de luchthaven.

Geen stakingsbrekers

De VNV benadrukt de piloten niet in te gaan zetten als stakingsbrekers bij eventuele acties. "Uiteraard willen wij op geen enkele wijze mogelijke arbeidsvoorwaardelijke trajecten van
onze collega’s op de grond beïnvloeden. Wij staan voor onze collega’s op de grond en steunen hen in goede en eerlijke afspraken met hun werkgevers", aldus de bond.

Schiphol bedankt voor het aanbod

Schiphol laat NH Nieuws weten de piloten te bedanken voor het aanbod, maar dat aan de slag gaan als beveiliger niet zomaar mogelijk is, omdat daar een speciale training voor nodig is. De luchthaven gaat nu kijken waar ze de vliegers wel zouden kunnen inzetten, zoals bij het in- en uitladen van koffers.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]