Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Hackers eisen miljoen van Artis, ICT-systemen liggen plat

28 juni 2022, 16.54 uur · Aangepast 28 juni 2022, 17.28 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: ARTIS, Edwin Butter

Dierentuin Artis in Amsterdam is het doelwit geworden van een cyberaanval. Hackers zijn binnengedrongen op het netwerk en eisen een miljoen euro van de dierentuin. 

Artis heeft aangifte bij de politie gedaan en laat zich adviseren door een cybercrimespecialist. Wie er achter de cyberaanval zit is nog onduidelijk. De ICT-systemen liggen plat.

"Er zijn direct maatregelen getroffen om verdere toegang tot onze systemen te voorkomen om zo de digitale aanval stil te leggen", laat een woordvoerder van de dierentuin weten. "Omdat nog niet duidelijk is of de criminelen zich toegang hebben verschaft tot persoonsgegevens en e-mailverkeer is er uit voorzorg een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. ARTIS neemt deze situatie uiterst serieus en bepaalt samen met externe specialisten de juiste vervolgstappen."

Externe ICT-partner

Artis werd gewaarschuwd door de externe ICT-partner. "Toen dit duidelijk werd, is op het hoogste niveau meteen een crisisteam samengesteld. Ook is onze eigen IT-afdeling opgeschaald met specialisten op het gebied van cybercriminaliteit."

ARTIS-Micropia en het ARTIS-Groote Museum waren vandaag gesloten voor publiek, maar zijn morgen volgens de normale openingstijden open. ARTIS-Park is gewoon open, net als vandaag.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]