Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Strandfestival Luminosity 'positief verlopen': "Slechts enkele klachten"

28 juni 2022, 19.03 uur · Door Sanne Harmes

Ze stonden er versteld van toen vorige week vlak naast hun strandhuisjes het vierdaagse Luminosity Beach Festival werd opgebouwd. De eigenaren vreesden voor overlast van de harde muziek en festivalgangers die tussen de huisjes kwamen neuzen. Maar daar is volgens de gemeente en de organisatie van het festival geen sprake van geweest. "Het aantal klachten is minimaal."

NH Nieuws / Geja Sikma

Dat laat Walter Sans, woordvoerder van de gemeente Zandvoort, weten aan NH Nieuws. "Het weekend is goed verlopen. De eigenaren van de strandhuisjes waren vooral bang dat er festivalgangers tussen de huisjes zouden komen, maar dat is zover wij weten niet gebeurd", vertelt hij. "Hetzelfde geldt voor geluidsoverlast, het festival heeft zich aan de geluidsnormen gehouden." 

Driehonderd vrijkaarten

"Het gaat om ongeveer twee of drie klachten van strandhuisjeseigenaren. Als je bekijkt hoe dicht het festival op de huisjes stond, dan valt dat echt mee", vertelt Bo van Eck, van het Luminosity-festival. "Over het algemeen hebben wij het idee dat het weekend positief is verlopen. Er zijn natuurlijk altijd verschillende meningen, maar ik ben positief verrast. Ik was bang dat er meer overlast zou zijn."

De organisatie heeft ook driehonderd vrijkaarten weggeven aan de strandhuisjeseigenaren. "Dus er is ook zeker positieve interesse getoond vanuit de strandhuisjeseigenaren", gaat Van Eck verder. "Zeker als je dat afweegt tegen de enkele klachten die wij hebben ontvangen denk ik dat het over het algemeen een redelijk positieve ervaring is geweest."

Tekst gaat verder.

Dat komt volgens Van Eck mede doordat 'fysieke overlast' van dwalende festivalgangers uit is gebleven. "De angst daarvoor is wellicht voortgekomen uit eerdere ervaringen, want in het verleden is het festivalterrein nooit helemaal afgehekt geweest", legt hij uit. "Dit jaar is dat wel netjes gedaan, zoals het hoort. Zover wij weten is er niemand bij de strandhuisjes geweest, dus dat is een hele opluchting."

Evalueren

"We zitten nu nog midden in de afbouwwerkzaamheden en als die klaar zijn, gaan we een datum prikken met de kampeerverenigingen om het festival te evalueren", laat Van Eck weten. Gemeentewoordvoerder Sans voegt daar nog aan toe: "In de vergunning voor het festival is ook een mogelijkheid op bezwaar opgenomen, dus mensen die dat willen kunnen daarop reageren. Alle reacties die nog binnenkomen worden meegenomen in de evaluatie."

Ook de overkoepelende federatie van de vier kampeerverenigingen van strandhuisjes benadrukt dat 'er afspraken zijn gemaakt met gemeente en de organisatie van Luminosity om de voorbereiding en uitvoering van het festival op korte termijn met elkaar te evalueren’. De federatie wil niet inhoudelijk reageren op het verloop van het festival afgelopen weekend en verwijst naar hun eerder uitgebrachte statement, opgesteld voorafgaand aan het festival: 

Bericht van federatie van kampeerverenigingen Zandvoort

"De federatie van kampeerverenigingen Zandvoort heeft zorgen over het komende festival
Luminosity. Dit eerder door de gemeente aangekondigde festival blijkt omvangrijker en impactvoller dan eerder door ons ingeschat. Veel van onze kampeerders maken zich daarom zorgen over de veiligheid van hun strandhuisjes, de bereikbaarheid en de mogelijke geluidsoverlast. We zijn hierover in contact met de gemeente Zandvoort (vergunningverlener) en hopen dat zij voldoende maatregelen nemen om de werkelijke overlast binnen de perken te houden."

Zoals beschreven waren de eigenaren van de strandhuisjes dus vooral overvallen door de grootte van het festival en de impact voor de bewoners van de huisjes. Maar volgens de gemeente en de organisatie lijkt het er dus op dat de overlast minimaal is geweest. 

Van Eck voegt nog toe dat de geluidsoverlast miniem is geweest. "Volgens de instantie die het geluid heeft gemeten is op alle meetpunten voldaan aan de normen die zijn vastgelegd. We denken dat ongeveer de eerste zes huisjes naast het festival geluidshinder hebben ondervonden, maar verderop hoorde je eigenlijk bijna niks meer."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]