Ga naar Content

Fransien en dochters leven tussen de muizen: Intermaris wuift gezondheidsrisico's weg

Fransien en haar twee dochters worden al maanden geteisterd door een verschrikkelijke muizenplaag. Op aandringen van de familie schakelde woningcorporatie Intermaris een ongediertebestrijder in. De Horinezen dachten dat daarmee het probleem verholpen zou worden, maar dat liep heel anders.

Al maanden worden Fransien en haar twee dochters geteisterd door een verschrikkelijke muizenplaag - NH Nieuws

Fransien Koster woont bijna zeven jaar met haar twee dochters Demie (23), Ronie (11) en haar vijf honden aan de Kluut in Hoorn. De familie heeft het niet breed, maar woont met veel plezier in de Kersenboogerd en huren de woning van woningcorporatie Intermaris. Problemen met muizen ervoer de familie nog nooit, tot een half jaar geleden de ellende begon. 

"We vangen er gemiddeld zo'n tien per dag", vertelt een gefrustreerde Fransien aan haar eettafel. "We hebben van die plakmatten gekocht. Ze werken goed, maar het is heel zielig om te zien dat de muizen zo aan hun einde komen."

De vrouw gokt dat er wel honderden muizen in het huis verscholen zitten. Daarnaast is ze 'als de dood' dat er kortsluiting of brand ontstaat. Ook de inspecteur van het ongediertebestrijdingsbedrijf had volgens Fransien in tijden niet zo'n heftige muizenuitbraak in een woning gezien. 

Onbewoonbaar

In de eerste rapportage – op 8 juni – blijkt dat de inspecteur aangeeft dat de 'huidige woonsituatie zeer schadelijk is om in te leven', en vertelt aan de familie dat de muizen vrij spel hebben vanwege achterstallig onderhoud aan de woning.

Maar wanneer Fransien belt met Intermaris om verhaal te halen, blijkt die laatste cruciale zin opeens niet meer in het rapport te staan. Fransien krijgt te horen dat het deels door haar honden komt en deels door het vuilnis dat op straat ligt.  

Tekst gaat verder onder de foto.

De oorzaak van de muizenplaag is aangepast. Intermaris heeft geen verklaring voor de verschillende versies - Foto: Aangeleverd

Tijdens het telefoongesprek zegt een Intermaris-medewerker ook dat de ongediertebestrijder 'nooit had mogen zeggen dat er een gevaar is'. En dat terwijl dat in de rapportage dus wel staat.

Tekst gaat verder onder de foto.

De ongediertebestrijder geeft in zijn rapportage aan dat: 'De huidige woonsituatie zeer schadelijk is om in te leven' - Foto: Aangeleverd

"Dit is heel corrupt en daar heb ik gewoon klinkklaar bewijs van"

Fransien koster, gedupeerde

"Ze liegen en bedriegen om zo geld te besparen", vertelt Fransien boos. Want als uit een rapportage blijkt dat de muizenplaag door huisdieren komt, is woningcorporatie Intermaris niet aansprakelijk voor het probleem. "Dit is heel corrupt en daar heb ik gewoon klinkklaar bewijs van. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd."

Tweede inspectie

Fransien kan de woorden van Intermaris bijna niet geloven en is woest. Ze neemt daarom een advocaat in handen. Een week later wordt er een tweede inspectie door een ongediertebestrijder uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de oorzaak van de muizenplaag wél degelijk komt door achterstallig onderhoud, waardoor de muizen 'vrij spel krijgen om zich te huisvesten'. In de tweede rapportage – van 17 juni – wordt alleen geen letter geschreven over eventuele gezondheids- of veiligheidsrisico's.

Buiksmeer en hoofdpijn

De familie is ten einde raad en zoekt daarom contact op met NH Nieuws/WEEFF. "De muizen maken nesten achter onze banken, onze voorraadkasten en in de keuken. De penetrante geur van poep en pies, die afkomstig is van de muizen, is bijna niet vol te houden." De familie maakt regelmatig de woning grondig schoon, maar tegenover deze grote muizenplaag zijn ze niet opgewassen.

Ook heeft Fransien veel van haar spullen moeten weggooien, omdat het is besmeurd met buiksmeer en is aangevreten door de muizen. Volgens Fransien heeft de familie hierdoor al voor duizenden euro's aan schade opgelopen."En wie gaat dat betalen?", vraagt de moeder zich af. 

Buiksmeer

Tijdens het lopen komt de vacht van muizen altijd tegen de grond of wand aan. Het vuil en vet van de vacht blijft achter en heet buiksmeer. Bij een grote muizenplaag kunnen ophopingen ontstaan van lichaamsvuil, stof, buiksmeer en urine van de muis. Deze ophopingen kunnen ziektes bevatten, zoals: Salmonellose, Leptospirose, Ziekte van Weil en het Hantavirus.

GGD: wel degelijk gezondheidsrisico's

Volgens Jacobje Visser, die expert is op het gebied van ongediertebestrijding bij de GGD, zijn er flinke gezondheid- en veiligheidsrisico's verbonden aan een hevige muizenplaag. 

"Muizen knagen en daar maak ik mij hevig zorgen om. Ik vind het heel apart dat Intermaris aangeeft dat er geen veiligheidsrisico's zijn voor de familie", stelt Visser. "Want die zijn er wel degelijk: de kans op brand is heel groot. Muizen knagen namelijk ook door elektriciteitskabels heen en dan ontstaat er natuurlijk kortsluiting."

De GGD-expert hoopt dat niet alleen Intermaris zijn schouders eronder zet, maar wijst ook naar de gemeente Hoorn. "De ongediertebestrijder kan deze muizenplaag niet alleen oplossen", vervolgt Visser. "De muizenpopulatie, en misschien zelfs ratten, zijn te groot geworden. Ik kan mij niet voorstellen dat enkel Fransien overlast heeft van deze plaag. Ik denk dat het hele woningblok op de schop moet. Anders ga je dit probleem niet oplossen."

De expert stelt voor dat de gemeente Hoorn en woningcorporatie Intermaris het een 'niveautje hoger tillen'. "Ze moeten samen gaan kijken naar de oorsprong van het probleem en waar ze zich nestelen. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de muizen de woningen niet meer in wandelen. En pas daarna begin je met het verdelgen, anders heeft het geen zin."

De muizen bouwen achter de kasten en banken de nesten - Foto: Aangeleverd

Intermaris

Intermaris blijft erbij dat de veiligheids- en gezondheidsrisico's niet ernstig genoeg zijn om de familie in een andere woning te plaatsen. "De bewoonster kan in het huis blijven wonen", aldus woordvoerder Edy Klaassen. 

En dat terwijl er in de rapportage van 8 juni stond dat de situatie schadelijk was om in te leven. Wel laat de woningcorporatie weten dat de bouwkundige gebreken zo snel mogelijk worden opgelost. Intermaris zegt geen verklaring te hebben voor de verschillende versies van de rapporten van de ongediertebestrijder.

Fransien had eerder het telefoongesprek met de ongediertebestrijder opgenomen. Omdat daaruit bleek dat de inspecteur toegaf dat de muizenplaag niet kwam door haar honden, maar vanwege achterstallig onderhoud. Toen Fransien dit voorlegde aan de woningcorporatie, werd er nogmaals een inspectie uitgevoerd.

"De inspecteur van het ongediertebestrijdingsbedrijf is twee keer langs geweest bij de woning, omdat er aanpassingen in het rapport zijn gemaakt", vertelt Klaassen. "In het laatste rapport (17 juni) staat wel dat 'de muizen door de bouwkundige staat gemakkelijk de kans krijgen om zich te nestelen' en daarom gaan wij die problemen oplossen."

"Het is belangrijk dat Fransien haar deel ook goed uitvoert", vervolgt Klaassen. "En dat betekent dat zij het hondenvoer en andere etenswaar goed moet afsluiten. Wij hebben uit coulance besloten een ongediertebestrijder te sturen, normaal doen wij dat namelijk niet."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]