Ga naar Content

Oud-Volendam trainer Robert Molenaar is terug in betaald voetbal: "Voelt nog onwennig"

Vanuit de rol als coach van de Onder 21 van NAC Breda schoof Robert Molenaar onlangs door naar hoofdtrainer van het eerste. De 53-jarige geboren Zaandammer begon afgelopen maandag aan de voorbereiding. "Het voelt nog wel wat onwennig, want je moet altijd je draai weten te vinden."

Robert Molenaar op de eerste training van NAC Breda - Foto: Orange Pictures

Ten opzichte van zijn vorige clubs voelt NAC Breda als 'thuiskomen'. Niet omdat hij er al eerder gewerkt heeft, maar omdat hij binnen een half uur van zijn huis op de club is. "Dat was bij Volendam, Almere en Roda wel anders", zegt de in Roosendaal woonachtige trainer. Weer hoofdtrainer zijn in het betaalde voetbal voelt voor Molenaar nog meer als thuiskomen. Zijn laatste klus als eindverantwoordelijke was in 2019 toen hij trainer van Almere City FC was.

"Voor mij is het weer een mogelijkheid om te laten zien dat waar ik voor sta, ook succesvol kan zijn. Op zeker niveau heb ik dat wel laten zien." Molenaar wijst vervolgens naar de clubs waar hij voortijdig afscheid heeft moeten nemen (Volendam, Roda JC en Almere City). "Daar is het eigenlijk bijna geïmplodeerd. Dus in zekere zin heb ik daar ook gepresteerd, maar het heeft geen tafelzilver opgeleverd." Daarmee doelt hij erop dat het na zijn vertrek bij die clubs alles behalve voor de wind is gegaan. Bij Volendam was het succes pas een paar jaar later merkbaar.

"Dus in zekere zin heb ik daar ook gepresteerd, maar het heeft geen tafelzilver opgeleverd"

trainer robert molenaar over zijn vorige clubs

Waar de verwachtingen bij die clubs hoger waren dan Molenaar waar kon maken, probeert hij die bij NAC juist te temperen. Hij hoopt tijd te krijgen om aan een elftal te bouwen. "De beste coaches werden het eerste seizoen bijna bedankt. Erik ten Hag bij Utrecht en Sir Alex Ferguson bij Manchester United moesten ook even de tijd krijgen om zaken naar hun hand te zetten." Of Molenaar ook voornemens is om de Ferguson van NAC te worden, lacht hij weg. "Dat is wellicht in deze tijd - en zeker bij NAC - een brug te ver. Maar als het om werkwijze gaat en samenwerken en loyaliteit dan zou dat wat mij betreft prima kunnen."

Overname

Boven het Rat Verlegh Stadion in Breda hingen de laatste tijd donkere wolken. "We weten allemaal dat NAC een onrustige club kan zijn. Dat is in de afgelopen jaren ook gebleken." Hij hoopt dat de overgang van aandeelhouders voor rust zorgt binnen de club. De Stichting NOAD speelde een sleutelrol in de overname. Zij hield de verkoop van NAC Breda aan het Britse consortium City Football Group, waar onder meer Manchester City onder valt, tegen. De groep drong aan op het doorzetten van de verkoop aan de groep lokale investeerders.

Tekst loopt door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Die overname lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Ondanks dat Molenaar positief over de overname is, merkt hij dat een aantal processen wel stilstaan. "We moeten de tijd nemen om de selectie door te lichten. Misschien moeten we meer transferperiodes door gaan dan alleen deze, aangezien de oude eigenaren nog niet van het toneel af zijn. De huidige eigenaren hinken nu op de gedachte: 'Nu we het huis verkocht hebben, ga ik niet meer aan m'n badkamer klussen'. We moeten dus even geduld hebben en roeien met de riemen die we hebben."

"Erik ten Hag en Sir Alex Ferguson moesten ook even de tijd krijgen om zaken naar hun hand te zetten"

nac-trainer robert molenaar

Overgangsjaar

Afgelopen jaar was Molenaar coach van de onder 21 bij NAC en maakte hij alles van dichtbij mee. Vanwege een coronabesmetting bij Edwin de Graaf coachte Molenaar vorig jaar al één wedstrijd van het eerste. "Dat smaakte natuurlijk naar meer", zegt de trainer die vijf spelers uit zijn vorige team mee laat trainen zodat hij een grote groep tot zijn beschikking heeft.

"Ik denk dat er heel weinig clubs zijn die geen play-offs willen halen. Dat zullen wij ook roepen", Maar Molenaar wil niet te hoog van de toren blazen. "Enige voorzichtigheid moeten we betrachten, want we weten wat het is als we verwachtingen zaaien die we niet waar kunnen maken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • NH Sport keert zondag 7 augustus terug op NH Radio van 17.00-19.00 uur
  • Op tv zie je vanaf maandag 6 juni om 17.10 uur de zesdelige serie De Schoonheid van de Sport 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]