Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Afsluiting van een Zandvoortse dorpsstraat: veilig en gezellig, maar last voor bewoners

27 juni 2022, 22.36 uur · Aangepast 27 juni 2022, 23.06 uur · Door Geja Sikma

Het hek wordt om klokslag vijf uur 's middags midden op straat gezet. Het is even wennen voor de automobilisten in Zandvoort. De Haltestraat met de vele winkels, restaurants en café's gaat in de zomer 's avonds dicht voor het verkeer. "Een goede oplossing voor de gasten van het dorp", vindt de restauranteigenaar. "We gaan hele rare, chaotische taferelen krijgen", denken de centrumbewoners van de badplaats. 

Zomeravondafsluiting Haltestraat Zandvoort - NH Nieuws / Geja Sikma

Het idee is ontstaan in de coronaperiode. Om de horeca op hun terrassen de anderhalve meter-maatregel toe te laten passen en toch genoeg omzet te kunnen draaien, werd de Haltestraat afgesloten. En dat lijkt de gemeente Zandvoort nu een hele goede oplossing om de toeristen van het strand naar het dorp te lokken. 

Restauranteigenaar Bart Schuitenmaker is er blij mee. "Er is teveel volk en teveel drukte en we moeten ook de veiligheid van de gasten waarborgen." Want vaak ziet hij de auto's veel te hard door de straat rijden, vlak langs de mensen die op zijn terras zitten. 

De omwonenden van de Haltestraat snappen dat best. Maar er zitten voor hen wel veel 'haken en ogen' aan, vertelt David Heidebrink. Omdat zij nu vanaf 17.00 uur ook niet meer door die straat mogen rijden en hun eenrichtingsstraten te smal zijn om te keren. "Dan moet je weer achteruit de straat uit als je je boodschappen thuis hebt gebracht." Hij voorziet veel problemen voor zijn oudere buren. 

Zomeravondafsluiting Haltestraat in Zandvoort - NH Nieuws / Geja Sikma

Parkeerchaos

Nicole Hart woont even verderop in een andere zijstraat van de Haltestraat. Bij een incidentele afsluiting van de dorpsstraat tijdens een evenement in het verleden heeft ze al het één en ander meegemaakt. "Dat ze bij ons in de straat van alle twee de kanten  aan kwamen, tegen de richting in. En toen hadden we ruzie voor de deur."

Maar ze vreest vooral de parkeerchaos. Want er mag na 17.00 uur ook niet meer geparkeerd worden in de Haltestraat. Met het veranderende parkeerbeleid per 1 juli voorzien de centrumbewoners grote problemen. Nu mogen alleen bewoners met een vergunning er parkeren, maar straks is er ook de mogelijkheid tot betaald parkeren voor iedereen. 

En, zo redeneert David, de automobilisten die nu in de Haltestraat parkeren om even vlug een boodschap te doen, zullen dan bij hen in de straat een plekje zoeken. Zeker nu er per 1 juli niet alleen maar vergunninghouders zijn toegestaan, maar ook betaald parkeren wordt ingevoerd. "Dus wij gaan heel rare, chaotische taferelen krijgen bij ons in de straat", weet Nicole wel bijna zeker. 

De gemeente heeft toegezegd de zomeravondafsluiting van de Haltestraat in het najaar te evalueren. Loopt het nu helemaal spaak, dan kan de maatregel eventueel aangepast worden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]