Ga naar Content

Meer accu's in brand: "Woonkamer geen goede plek om elektrische fiets op te laden"

Het aantal branden dat veroorzaakt wordt door accu's is gestegen. De brandweer hoopt dat meer Amsterdammers maatregelen nemen om dit soort branden te voorkomen. 

De afgelopen drie jaar vonden er 85 branden plaats waarbij accu's een rol speelden. Het afgelopen halfjaar ging het om veertien branden, terwijl het er het halfjaar daarvoor nog tien waren. 

"Het aantal branden en gebruik van accu's zien we toenemen, maar we zien geen verandering in gedrag"

Ron Hendriks, brandweer

"We maken ons zeker zorgen", zegt Ron Hendriks, Officier van Dienst bij de brandweer. "We zien het aantal branden hieraan gerelateerd toenemen. Het gebruik van accu's zien we toenemen. Maar uiteindelijk zien we nog geen verandering in gedrag."

Elektrische apparaten worden bijvoorbeeld opgeladen met goedkope kabels of op kleding of kussens gelegd, waardoor ze hun warmte niet voldoende kwijt kunnen. Ook de woonkamer is volgens de brandweer geen goede plek voor een elektrische accu van een step of fiets, omdat dit soort branden snel ontstaan en je dan halsoverkop moet vluchten. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Maar waar leg je je accu dan wel neer, als je klein woont en geen tuin hebt? Hendriks: "Dat is is een hele goede. Dat ligt er natuurlijk aan wat je accu is. Vaak zien we dat het in een gangetje wordt opgeladen. En dat is ook een risico omdat het de vluchtweg is. Wil je je accu met dit soort mogelijke effecten gaan opladen?"

Een berging zou in dit geval bijvoorbeeld een optie kunnen zijn. Maar de brandweer raadt wel aan om daar dan ook een rookmelder op te hangen, net als in andere ruimtes waar een accu opgeladen wordt.

Het ophangen van een rookmelder is sowieso vanaf 1 juli op iedere woonetage verplicht.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]